Cum să treceți la utilizarea energiei regenerabile
Dacă aveți o vilă, ce nu e conectată la rețeaua de energie electrică, o instalație eoliană sau panourile solare ar putea fi o salvare: autonomia acestor instalații oferă un avantaj imens. Însă trebuie să știți că eficiența utilajului (atît economică, cît și de producție) depinde foarte mult de condițiile de exploatare.
Avantaje și dezavantaje
Particularitatea Instalațiilor de energie regenerabilă este faptul că ele nu garantează cantități constante de producere a energiei electrice. Vara, sînt mai eficiente panourile solare, iar iarna, din cauza vînturilor puternice – generatoarele eoliene. Avantajul panourilor solare este că ele sînt silențioase și nu aproape nu necesită mentenanță.
Totodată, mini- centralele solare nu pot asigura generarea permanentă a energiei pe parcursul anului, iar productivitatea lor depinde de zona de amplasare. Totodată, panourile ocupă mult spațiu. Avantajele generatoarelor eoliene constă în faptul că ele pot produse energie electrică toată ziua. Însă ele sînt zgomotoase, iar productivitatea lor depinde de viteza vîntului în locul de amplasare, adică de condițiile naturale, de înălțimea montării.
La selectarea modelului generatorului eolian trebuie luați în calcul parametrii fiecărui element: generatorul, acumulatorul, controlorul de încărcare a acumulatoarelor și invertorul.
Ținînd cont că puterea vîntului este variabilă, trebuie să alegeți o instalație eoliană cu rezervă de putere. Totodată, trebuie să calculați de cîte acumulatoare veți avea nevoie în cazul vîntului slab (cu cît e mai mare volumul acumulatoarelor, cu atît e mai bine).
De exemplu, dacă vîntul bate cu o viteză de peste 5 m/s (viteza minimă eficientă a vîntului) de doar două ori pe săptămînă, atunci la un consum de 2kWt –oră pe zi (consumul mediu pe zi), este nevoie de un generator eolian care timp de două zile cu vînt vă va asigura casa cu energie electrică, iar acumulatoarele vor depozita 10 kWt-oră. Iar pentru aceasta va fi nevoie de 4-5 acumulatoare cu capacitatea de 60 A/oră.
În cazul panourilor solare, situația e mai complicată. Panourile fotovoltaice, în funcție de materialul din care sînt fabricate, sînt de două tipuri și au eficiență diferită. Panourile din siliciu monocristalin au o rentabilitate de 1720%, cele din siliciu policristalin și siliciu amorf – mai puțin de 10%. Modulele policristaline sînt mai ieftine, însă ele nu sînt durabile: peste cîțiva ani eficiența lor se reduce la zero.
Cel mai important lucru, la care trebuie să atrageți atenția la alegerea panourilor solare este calitatea elementelor modulului. Există trei nivele de calitate a elementelor solare. Grage A – conform testului de îmbătrînire accelerată (PID test) reducerea puterii elementelor constituie cel mult 5%, adică elementele continuă să ofere 95% din capacitatea nominală.
Panourile solare Grade B – după testul îmbătrînirii accelerate, capacitatea elementelor se reduce cu pînă la 30%, adică elementele continuă să ofere peste 70% din capacitatea nominală. Iar marcajul Grade C înseamnă că după PID test reducerea capacității elementelor constituie peste 30%, adică panourile solare au mai puțin de 70% din puterea nominală.
Panourile solare pot fi montate pe acoperiș cu propriile forțe (deși compania, ce comercializează aceste instalații, de regulă, oferă servicii de montaj). Important să le orientați spre Sud, de unde vin mai mulți fotoni. Totodată, panourile trebuie montate sub un unghi.
Instalațiile pentru generarea energiei regenerabile sînt accesibile pentru toți doritorii. La o distanță de trei click-uri puteți găsi un set convenabil după preț și caracteristici. De exemplu, serviciul Yandex Market oferă 19 oferte de comercializare a generatoarelor cu prețuri de la 32 016 (Exmork 300 Wt, 12 V) pînă la 394 680 ruble (МАП Энергия 5/7 kWt-48Vdc LOW WIND). Ofertele de vînzare a panourilor solare în același Yandex Market sînt mai puține (trebuie să găsiți categoria respective), iar prețurile variază de la 10 791 ruble (Exmork ФСМ-160М 160 Wt 12âV Mono).
Sursa: econet.ru