Cum se dezvoltă energetica eoliană în Belarus
În prezent, pe teritoriul Belarusului funcționează 23 de instalații eoliene. În cazul dezvoltării normale, energetica din Belarus poate deveni independentă deja către anul 2050 și are șanse să se afirme ca un exportator în această industrie. La ce etapă se află dezvoltarea energeticii eoliene din Belarus și ce perspective are acest tip de energie?
Potrivit programului național de dezvoltare a surselor locale și regenerabile pentru 2011-2015, au fost identificate 1840 de terenuri, pe care pot fi montate instalații eoliene și stații electrice eoliene. Aceste terenuri prezintă niște dealuri cu înălțimea de 20-80 m cu o viteză a vîntului de la cinci metri pe secundă, pe care ar putea fi înălțate de la 5 pînă la 20 de instalații eoliene.
Instalațiile eoliene au fost montate în reginile Grodno, Minsk, Vitebsk, Moghiliovsk. Cea mai mare instalație eoliană din Belarus funcționează în localitatea Grabniki, raionul Novogrudka, regiunea Grodno: capacitatea ei este de 1,5 MWt. Această instalație este cea mai mare și mai puternică din Belarus și este singura ce aparține statului. Potrivit specialiștilor, instalațiile eoliene se vor răscumpăra timp de cinci ani, la o viteză medie anuală de 6-8 m/s.
În raionul Smorgonsk este construit un parc eolian, iar în aprilie 2014 a avut loc ceremonia de lansare a primelor două instalații eoliene. În perioada 2014-2015 se preconiza montarea a 17 instalații eoliene. Primul generator eolian a fost instalat în 2013, în raionul Bobruisk. Lîngă Novogrudka vor mai fi înălțate cinci. Toate acestea împreună vor putea asigura consumul energiei electrice în o pătrime de raion. Se prevede crearea unui parc eolian și în raionul satului Lujișce, raionul Oșmeansk. Proiectul investițional prevede 6 etape pînă în 2020.
Este interesant că rețelele electrice din Belarus sunt obligate să cumpere mai scump energia alternativă de la persoanele private. Potrivit estimărilor, dacă o turbină eoliană ca în Novogrudka, ar fi fost instalată de o persoană privată, atunci comercializînd energia la stat, la tarife majorate, aceasta ar fi cîștigat anual circa 1,5 milioane de dolari.
Potrivit estimărilor experților, vîntul ar trebui să asigure Belarusul cu 2-5% de energie din balanța energetică a țării. Văntul ar putea ajuta statul să rezolve problema dependenței energetice de vecini. Aceasta nu este o soluție imediată, dar este destul de accesibilă și reală.
Sursa: rodovid.me