Cum Suedia își transformă deșeurile în aur (VIDEO)
Suedia, una dintre cele mai bogate țări din Europa, a devenit deținătoarea recordului absolut privind reciclarea. Ea cumpără gunoi din alte țări, iar locuitorii săi nu se feresc să poarte lucruri vechi și să ducă sticlele la punctele de colectare.
Potrivit asociației locale de gestionare a deșeurilor Avfall Sverige, în Suedia sînt reciclate mai mult de 99% din deșeurile menajere. Acesta este unul dintre cei mai mari indicatori din lume. Sistemul de reciclare a deșeurilor din Suedia funcționează atît de bine, încît practic toate țările dezvoltate, care nu sînt indiferente față de propria lor ecologie, iau exemplu de la ea. Puteți afla cum Suedia transformă gunoiul în aur în videoclipul de mai jos.
Trebuie menționat faptul că suedezii au învățat cum să transforme eficient gunoiul în energie. Aproape jumătate din deșeurile din țară sînt arse - dar numai după o sortare minuțioasă. Plasticul, hîrtia, deșeurile alimentare sînt procesate sau sînt folosite la producția de biogaz.
Ce face Suedia cu deșeurile: reutilizează - 50,6%, arde pentru producția de energie - 48,6%, trimite la gropile de gunoi - 0,8%. Toată lumea este implicată în gestionarea deșeurilor. În același timp, domeniile de responsabilitate sînt clar divizate. Suedezii obișnuiți sînt responsabili de sortarea gunoiului la domiciliu și livrarea acestora în cele mai apropiate puncte de colectare. Locuitorii țării colectează separat hîrtia, plasticul, metalul, sticla, bateriile.
Municipalitățile sînt responsabile de întreaga colectare a gunoiului urban - cel care este produs nu numai de cetățenii obișnuiți, ci și de restaurante, magazine și birouri. În plus, orașul este angajat în transportarea acestuia către fabricile de procesare. Fiecare municipalitate are un plan detaliat de acțiune pentru gestionarea deșeurilor. Pregătirea pentru reutilizarea deșeurilor, de asemenea, este responsabilitatea municipalității. Producătorii sînt responsabili de utilizarea ambalajelor, precum și a mărfurilor expirate, inclusiv: produse electrice, anvelope, vehicule, baterii, produse farmaceutice.
Suedia a reușit în special să dezvolte tehnologii pentru transformarea deșeurilor în energie (waste-to-energy). Astăzi, gunoiul joacă un rol important în sistemul de încălzire al țării. Țara arde peste 2 milioane de tone de gunoi. Și materiile prime locale nu sînt de ajuns - deficitul trebuie acoperit prin importul deșeurilor din străinătate – în deosebi din Norvegia, Irlanda și Marea Britanie.