Cum trebuie să îngrijim zmeura toamna: 5 pași necesari
Primul pas. Examinați atent fiecare tufă și înlăturați pînă la rădăcină crengile uscate și bătrîne. Nu are rost să lăsați și crengile tinere și subțiri. După curățare trebuie să rămînă doar tulpini tinere și puternice. Scurtați-le cu 10-20 cm. Distanța între tufe trebuie să fie cel puțin 60 cm. De aceea, răriți tufele, înlăturați lăstarii inutili. Aceasta va contribui la sporirea roadei de zmeură la anul viitor, iar fructele vor fi mășcate.
Pasul 2. Dacă zmeurișul este mulcit cu paie, înlăturați-le, altfel paraziții și șoarecii de cîmp își vor face acolo cuiburi.
Pasul 3. Înlăturați frunzele de pe tufe, în caz contrar ele se vor umezi și vor începe să putrezească. Efectuați această operație cu atenție să nu afectați mugurii. Mulți grădinari procedează în felul următor: îmbracă o mănușă și trec cu mîna de sus pînă în jos, de-a lungul tulpinii.
Pasul 4. Îndoiți crengile de zmeură astfel, încît iarna acestea să fie acoperite complet cu zăpadă. Legați tufele, aplecați-le la pămînt și întăriți-le cu o sîrmă. Nu lăsați crenguțele la jumătate de metru deasupra pămîntului – aceasta este cea mai periculoasă zonă de îngheț. Deoarece grosimea stratului de zăpadă le mijlocul iernii rareori depășește 40 cm, atunci tulpinile vor atîrna din zăpadă.
Pasul 5. Nu alimentați prea mult zmeura toamna cu îngrășăminte de azot. Acest fapt va reduce rezistența la frig, deoarece planta va continua să crească în loc să treacă în faza de hibernare.