ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum un locuitor din Odintsovo a schimbat orașul pe un sat izolat (+Foto)

Mihail Smirnov este un maestru în construirea sobelor rusești. Meșteșugul l-a moștenit de la bunicul său, al cărui nume sugestiv era Zharov. Mult timp, Mihail a trăit "ca toți ceilalți" — în oraș, într-un apartament, cu soția. Apoi a divorțat și s-a mutat într-un sat unde nu există semnal de telefonie mobilă și internet, iar până la cel mai apropiat magazin sunt nouă kilometri de mers pe jos.

„Nici nu mă mai atrage orașul. Ce să fac acolo? E doar degradare. Alcool, internet, oameni de tot felul. Aici e liniște. Semnalul apare doar la lună plină sau în sărbători, la fel și autobuzul,” glumește Mihail, tăind lemne pentru soba sa.

În satul lui e într-adevăr liniște. De fapt, nu e nici măcar un sat, ci o mică comunitate de grădinărit. Semnalul de rețea nu prinde, iar navigatorul nu funcționează, așa că am ajuns la interviu urmând o schemă desenată de Mihail. Casa lui se află la aproximativ două ore de mers cu mașina de Moscova, în raionul Odintsovo. Mai întâi treci prin Rublevka, cu vilele ei de cinci etaje și observi că multe case au coșuri de fum. Apoi, mai aproape de satul lui Nikolai, casele mai modeste au și ele sobe fumegânde.

„Soboarele sunt foarte căutate acum, acest meșteșug trăiește o a doua renaștere. Puțini știu că în Rusia sunt 25 de milioane de sobe. Fie sunt vechi, de la bunici, fie sunt noi — oligarhii le comandă frecvent,” povestește Smirnov.

Mihail recunoaște că nu este genul de om care a renunțat la bunurile materiale. Câștigă bine — pentru un proiect cere de la 100 de mii de ruble în sus. O sobă o construiește în câteva zile. Așa că venitul său poate ajunge la un milion pe lună — dacă e sezon.

Trebuie să lucreze non-stop. Nu e ca la birou — de la nouă la 18. Aici, până nu termini soba, nu poți pleca acasă. Pentru că dacă rămâne o gaură în tavan pentru coș, ce se întâmplă dacă plouă sau ninge?

Venitul și-l plănuiește să-l folosească pentru a-și construi casa visurilor — lângă pădure, pentru noua familie. Fosta soție nu a apreciat ideea lui Mihail de a se muta într-un loc izolat. Acum este în căutare. „Deocamdată, singura mea femeie este profesia de meșteșugar de sobe. Mai departe, vom vedea, căile Domnului sunt nebănuite,” spune el.

Un adevărat meșteșugar de sobe nu poate trăi în oraș, este convins Mihail. Trebuie să fii în armonie cu natura, mai ales cu focul. Atunci și munca va ieși bine.

Mihail mănâncă doar produse de casă — are sere, grădină, găini și gâște. Gătește doar în sobă.

Găsirea unui vas de fontă autentic este dificilă. Acum se fac dintr-un amestec de aluminiu și fontă, pentru ca vasele să fie mai ușoare. Acestea sunt pentru soțiile din Rublevka, care încearcă și ele să gătească pe foc. Dar nu poți face mâncare bună în ele — se topesc. Odată am cumpărat o tigaie de acest fel, voiam să prăjesc cartofi. Am pus-o în sobă și s-a topit ca Snegurochka.

De aceea Mihail nu doar construiește sobe, ci și învață oamenii cum să le folosească și să gătească în ele. Acum nu există o profesie de meșteșugar de sobe, nu se predă în institutele de construcții. Toate cunoștințele lui Mihail provin din cartea „Albumul sobelor de șemineu” din 1913.

„Acum, când sobele revin la modă, mulți vor să învețe și să facă bani. Dar nu e atât de simplu. Înainte de a câștiga acești bani, trebuie să înveți multe și să iubești această meserie. Meșteșugarul de sobe nu este doar o profesie. Este un mod de viață,” explică Smirnov.

Prietenii lui Mihail au fost inițial sceptici față de stilul său de viață și mutarea în izolare.

„Prietenii mă întreabă: «Cum te descurci acolo?» Iar eu le spun: «Vino și vezi.» Iar apoi nu-i mai poți scoate de aici, doar cu autobuzele. Vor să rămână mai mult. Telefonul nu prinde, nimeni nu te deranjează. Liniște, frumusețe. Poate că și pe Maldive e frumos, nu știu. Mie aici îmi place.

Planurile lui Mihail includ să câștige mai mulți bani și să se mute în nordul Rusiei, pentru a restaura biserici. Acolo va fi cu adevărat liniște și vor fi multe case cu sobe. Munca se va găsi întotdeauna.


ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 12 iunie 2024 7:24
Vizualizări: 204

Citiţi de asemenea

Anul trecut, vecina noastră, care ocupa o poziție destul de înaltă, și-a dat demisia, a închiriat apartamentul ei minuna...
168
Aceasta este o zonă cu stânci spectaculoase din gresie, care se ridică la o înălțime de 300 de metri. Este unul dintre c...
109
Potrivit versiunii oficiale, a fost construită de cavalerii templieri folosind unelte primitive în secolul al XV-lea....
127
Teatrul Verde din Chișinău va găzdui un eveniment de neuitat pe 14 septembrie, ora 19:00, cînd Tamara Gverdțiteli va rev...
368