ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum va fi protejat mediul în următorii 8 ani
 

 

Definiţia "mediul necorespunzător" a fost menționată pe parcursul examinării noului program de protecţie al mediului înconjurător. Volumul de finanțare – 335, 9 miliarde de ruble. Cum s-a întîmplat că mediul înconjurător a devenit poluant pentru o treime din populație și care este destinaţia banilor alocați?

 

Cine e de vină

Dezvoltatorii programului (printre care sunt mai mulți specialiști din diferite ministere și agenții) sunt convinși că problemele mediului sunt în mare parte o moștenire a perioadei sovietice. Potrivit ministrului Resurselor Naturale, Serghei Donskoi, URSS a utilizat în mod nerațional resursele naturale, o jumătate de întreprinderi sovietice, în general erau lipsite de sistemele de epurare.

Ecologiştii reacționează la astfel de declarații cu scepticism. Cum că, într-adevăr, în perioada sovietică ecologia nu a fost luată în seama la dezvoltarea planurilor de producție. E rău că acest lucru a durat şi timp de 20 de ani după colapsul sovietic, susţin verzii. Și este greu să nu fim de acord. În perioada de post-perestroika, multe întreprinderi se gîndeau cum să supraviețuiască şi nu cum să minimizeze daunele aduse mediului înconjurător.

 

Ce se întîmplă în zilele noastre

Astăzi avem mai mult de 30 miliarde de tone de deșeuri, deci, totul ce a fost acumulat în perioada sovietică și post-sovietică. Din păcate, nu există nici-un motiv pentru a face pronosticuri optimiste: nivelul de prelucrare a deşeurilor rămâne încă foarte scăzut, nivelul de reciclare a deșeurilor solide municipale (DSM) din Rusia, ajunge la doar 10% (pentru comparație, în țările dezvoltate acesta constituie 40%). Situația la capitolul emisiilor în atmosferă, din păcate, de asemenea, este destul de proastă: se consideră că aerul poluat este una dintre principalele cauze ale micşorării speranței de viață.

Ca urmare, prejudiciul anual cauzat de degradarea mediului înconjurător, din punct de vedere economic, constituie aproximativ 4-6% din produsul intern brut. După cum menţionează "Kommersant"(varianta din Rusia – trad.), pierderile economice cauzate de creşterea numărului maladiilor determinate de degradarea mediului înconjurător și epuizarea resurselor naturale, precum şi înrăutăţirea situaţiei ecologice, vor reduce volumul anual al PIB-ului în Rusia.

 

Soluţiile propuse

Actul normativ prevede reducerea presiunii antropologice generale asupra mediului înconjurător. Printre obiective sunt, de asemenea, menţionate îmbunătățirea eficienței ecologice a economiei, conservarea și restaurarea biodiversității în Rusia, îmbunătățirea funcționării sistemului de hidrometeorologie și monitorizarea mediului înconjurător și multe altele.

Mai precis, printre măsurile propuse figurează şi reducerea emisiilor nocive în atmosferă. Se presupune că pînă în 2020 volumul lor în orașele poluate se va reduce de 2,7 ori.

De asemenea, planurile prevăd crearea unui sistem de identificare și de eliminare a gunoiştilor nesancţionate de deșeuri solide.

În plus, se promite de a se ocupa de moştenirea dureroasă rămasă din trecut și de a reduce numărul cetăţenilor ruși, care trăiesc în zonele cu condiții precare de mediu, mai mult de 5 ori. Totodată, 13,5% din teritoriile din Rusia vor primi statutul de protecție specială. Cu toate acestea, pînă în 2020, aceste teritorii ar trebui să ajungă la 20% din suprafaţa Federaţiei Ruse, acest lucru este stipulat în Convenția ONU privind diversitatea biologică. Și cele menţionate nu sunt unicul moment care ridică întrebări printre experți.

Măsurile planificate sunt, desigur binevenite, însă experții consideră că ele nu sunt în măsură să schimbe în mod radical situația. În plus, oficialii din Ministerul Resurselor Naturale nu ascund faptul că eficacitatea programului va depinde de eforturile depuse de alte ministere, precum și de succesul reformele din transport și energetică promovate de Guvern.

Pentru a afla cum să testaţi casa dvs la prezența pericolelor ecologice, citiți aici.

 

 

Sursa: zdr.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 30 octombrie 2012 13:57
Vizualizări: 2885

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
77
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
79
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
84
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
78