Curăţirea regiunii arctice s-a început (+Foto)
Curăţirea regiunii arctice s-a început (+Foto)
Navă de cercetare "Mihail Somov", după o călătorie arctică lungă, care a durat 102 de zile, pe 30 octombrie a revenit la portul din Arkhangelsk. În cadrul călătoriei au fost începute activităţi practice pentru a curăţa zona arctică. Lucrările au fost conduse de "Fondul Polar", care recent a aderat la fondatorii Centrului Expediţionare al Societăţii Geografice Ruse. În anii precedenţi Fundaţia a realizat un studiu al arhipelagul Ţara Franz Josef şi Insulele Novosibirsk.
Alexandru V. Orlov, şeful Centrului Expediţionare al Societăţii Geografice Ruse, la conferinţa de presă, care a avut loc la bordul "Mihail Somov" pe 31 octombrie, a vorbit despre efectuarea lucrărilor pe teren în 2011.
Principalele lucrări au fost efectuate în cinci regiuni din Insula Wrangel 25-30 august. Aceasta este cea mai contaminată zonă, în care au fost identificate tulburări provocate de om şi o mare dezordine.
Lucrările au fost efectuate în regiunea golfului Rogers şi punctul local Uşakovskoie, zona portuară Somnitelinaia, Capul Hawaii, coasta Cicerin şi lângă turnul de navigaţie de la Capul Uşakov.
Membrii expediţiei au efectuat studierea ecologică a teritoriilor, care a inclus cercetarea aeriană şi terestră a solului şi obiectelor, filmarea selectivă topografică şi măsurarea clădirilor, depozitelor şi locurilor cu deşeuri. A fost efectuată prelevarea probelor din produse petroliere, apelor de suprafaţă şi celor marine, solurilor şi vegetaţiei, în total, 246 de probe, inclusiv 62 de probe de lichide tehnologice din poloboace şi containere. A fost, de asemenea, efectuată fotografierea aeriană a unui teritoriu de 30 de kilometri pătraţi.
Calculele preliminare arată că pe Insula Wrangel sunt depozitate până la 90 de mii de poloboace. Echipa de expediţie a făcut colectarea arbitrară a butoaielor goale şi pline, urmate să fie reciclate. Butoaiele au fost deschise, evaluate, arse şi compresate cu expedierea ulterioară la bordul navei de expediţie ştiinţifică "Mihail Somov". În total au fost îmbarcate 1530 de poloboace compresate şi 500 de butoaie goale necompresate de modele diferite.
Vorbeşte şeful expediţiei, Alexandru Petrovici Oboimov:
- Există butoaie arse, pur şi simplu, un metal, dar noi, de asemenea, am scos 500 de poloboace absolut normale. Poloboacele sunt un material de ambalaj scump. De ce ar trebui să reciclăm ceea ce poate fi re-utilizat ca rezervoare pentru carburanţi?
La începutul expediţiei zăpada încă nu a căzut, a fost iarba. Sincer vorbind, în faţa noastră s-a ivit un spectacol deprimant, mai ales după frumoasele peisaje din Ţara Franz Josef, pe care poate depăşi doar arhipelagul Svalbard. Şi când vezi aceste spaţii - doi kilometri ticsite cu butoaie - e deprimant. Cum se poate trata natura atât de neglijent! Din fericire, aceste locuri nu sunt atât de numeroase şi lucrările pentru a le curăţa s-au început.
Cu toate acestea, curăţarea Arcticii şi scoaterea butoaielor nu este principala sarcină a expediţiei. A fost necesar de a aduce echipament şi produse alimentare la staţii polare.
Şeful Centrului Expediţionare al Societăţii Geografice Ruse, Alexandru V. Orlov dezvăluie planurile sale pentru viitor:
În anul următor, "Fondul Polar" pregăteşte o expediţie ambiţioasă la Insulele Novosibirsk , care va evalua situaţia ecologică pe insula Kotelnîi. Vor fi continuate activităţii pe Insula Wrangel (satul Amderma) şi în teritoriile noastre din arhipelagul Svalbard.
Din poluanţi sunt prezente acolo nu doar butoaie, există multă tehnica - o mulţime de diferite mecanisme şi de antene radar.
Dacă totul va merge bine, în a doua jumătate a anului 2013, vom curăţa Insula Wrangel. Cred că în Arctica, Insula Wrangel este una din cele mai uşoare pentru curăţare. Cea mai dificilă este, desigur, Ţara Franz Josef. Cred că, în cele din urmă, ne vom putea descurca şi curăţa zona arctică!
Deşi, având în vedere Ţara Franz Iosef, eu nu aş pronostica nimic. Acest lucru se datorează, în primul rând, volumul de poluare. Va puteţi imagina: 50 ani acolo doar aduceau fără a lua nimic. Este necesar nu numai să scoatem metale, resturi de construcţii şi echipamente, exista o mulţime de hidrocarburi utilizate. Ulei, benzină, kerosen – oare ce nu mai este acolo! Şi toate acestea trebuie să fie eliminate separat, arse, fierte şi apoi compresate şi exportate.
Aceasta va fi o muncă îndelungată, minuţioasă. Timp de doi sau trei ani nu vom reuşi să curăţim totul. Este necesar să eliminăm toate obiectele din metal, resturile de construcţii, să efectuăm recultivarea, care este foarte dificilă în condiţiile îngheţului veşnic. Sper că natura ne va ajuta: în unele locuri, în care a fost eliminată influenţa umană, natura se descurcă cu faptul că am dăunat-o.
În 2012, în afară de activităţi privind curăţirea Insulei Wrangel şi localităţii Amderma, este programată o anchetă geo-ecologică şi începută curăţarea teritoriului cu prezenţa rusă pe arhipelagul Svalbard.
Sursa: zelife.ru