ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Curentul Golfului s-a oprit. Vine era glaciară (Partea III)




Probabil că Pămîntul nu va fi niciodată ca înainte. Potrivit oamenilor de ştiinţă, Curentul Golfului din Atlanticul de Nord s-a oprit. Primii pot fi afectaţi locuitorii din ţările europene nordice, apoi schimbările climatice globale vor atinge întreaga planetă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, vinovaţii de cataclismul în cauză sunt compania British Petroleum şi autorităţile SUA care au permis o mare deversare de petrol în Golful Mexic şi nu au iniţiat măsuri radicale pentru a rezolva problema.

Primul a semnat alarmă Gianluigi Zangari, omul de ştiinţă italian, fizician de la Institutul Frascati (Roma), care ani la rînd a fost implicat în monitorizarea Golful Mexic (Citiţi prima parte a materialului).

În iunie Zangari a publicat o lucrare ştiinţifică, în care a anunţat schimbările fundamentale în structura Curentul Golfului - "rîului" de apă caldă care se mişcă în mijlocul Oceanului Atlantic din sud spre nord şi oferă un climat relativ cald în partea de nord a Europei.

Anume datorită Curentul Golfului insulele britanice nu sunt constrînse de gheaţă şi în ţările nordice se menţine o climă potrivită pentru viaţă, iar în Olanda cresc lalele, în timp ce la aceeaşi latitudine în Siberia se păstrează permafrost.
Curentul Golfului transportă apa caldă spre coasta Europei de Nord.

Zangari a afirmat că îngheţarea, dimensiunile căreia încă nu este posibil să se prezică, este inevitabilă. "Nu există nici un precedent istoric pentru astfel de modificări în sistemele naturale în urma intervenţiei umane. O excepţie pot fi considerate consecinţele testelor de arme nucleare şi accidentul de la Cernobîl din aprilie 1986".

Articolul lui Zangari a provocat o mare rezonanţă printre oamenii de ştiinţă, însă opinia lui nu a fost confirmată de datele hărţilor alcătuite prin satelit.

Zangari susţine că cauza dezastrului este accidentul din Golful Mexic. O cantitate mare de petrol în continuă expansiune acoperă zone tot mai mari în ocean, perturbînd sistemul de termoreglare, distrugînd straturile limită (învecinate) de apă caldă. Potrivit Zangari, Golful Stream nu mai există. Curentul din Atlanticului de Nord a fost împărţit în fluxuri mai mici.

Anterior curenţii de apă caldă, care treceau prin straturile reci ale oceanului, influenţau nu numai temperatura globală a oceanului, dar, de asemenea, temperatura în atmosfera superioară - la o înălţime de 10 km. Deoarece curentul cald a fost dezintegrat, s-au perturbat şi fluxurile normale de aer. Din această cauză s-a schimbat faţa atmosferică în nord-est al Atlanticului şi, ca rezultat, în vara acestui an au avut loc secete şi inundaţii în Europa Centrală, temperaturi extrem de înalte în Europa de Est şi multe ţări din Asia, inundaţii în China.

Corexit (în alte articole - corex), agent de dispersie, a fost folosit pentru prima dată în 1989 pentru a elimina consecinţele colapsului petrolierului Exxon Valdez, atunci cînd în ocean s-au revărsat 260 de mii de tone de petrol. Acesta este un solvent puternic, produs de firma Nalco Holding Company, o firmă care este asociată cu BP and Exxon. Formula acestei substanţe, utilizate pentru dizolvarea petelor de petrol în apă, şi caracteristicile ei sunt confidenţiale, dar unii experţi cred că este de patru ori mai toxică pentru creaturile vii, decît petrolul însuşi.

Potrivit datelor oficiale, în Golful Mexic a fost folosit mai mult de 1 milion de litri de corexit (aproape 3.7 milioane de litri). În acelaşi timp, unii ecologişti cred că această cifră este redusă.

Corexit este interzis pentru utilizare în Anglia şi în unele ţări europene, dar autorităţile americane nu au obiectat atunci cînd BP a anunţat că utilizează substanţa toxică în scopul de a precipita pata de ulei în partea de jos a oceanului, care ameninţa să transforme coasta cîtorva state din SUA în locuri nepotrivite pentru viaţă.

Zangari susţine că milioane de barili de petrol, nimerite în ocean printr-o gaură în sonda BP, şi corexit, folosit pentru a precipita deversările de petrol, au încălcat rînduielile Curentului Golfului.

Petrolul şi produsele chimice au schimbat temperatura, salinitatea, vîscozitatea apei în Golful Mexic şi au opri curentul, care a existat milioane de ani.

Datele obţinute prin satelit arată că, în Golful Stream s-a produs o ruptură.

În schimb generalul Ted Allen, şeful Serviciului Naţional pentru situaţii excepţionale, încearcă să asigure americanii că cel mai rău a trecut. Scurgerile de petrol au dispărut de la sine datorită proceselor naturale. Numai că datele prin satelit dovedesc altceva.

Milioane de litri de corexit au permis SUA şi BP să liniştească puţin opinia publică. Logica era simplă: dacă vor dispărea petele de petrol, nu va fi nici o criză. Numai că eliminarea petrolului de la suprafaţă şi amestecul lui cu coloana de apă nu este o chestiune de relaţii publice. Aceasta este o greşeală tragică.

Cu Golful Stream s-a întîmplat exact acelaşi lucru care se produce la amestecul uleiului cu oţet: rezultă un material cu o densitate foarte diferită şi prin urmare un ritm de scurgere mult mai lent. Ceva similar s-a întîmplat în Golful Mexic.

Odată Golful Stream s-a oprit. În 2004, în blockbuster-ul american "The Day After Tomorrow", ca rezultat, temperatura în New York a scăzut rapid pînă la niveluri letale (mortale, ucigătoare) pentru om.

Filmul a fost bazat pe cercetări ştiinţifică reale, iar autorii au demonstrat cît de important este Curentul Golfului pentru clima Pămîntului. Curentul transportă apa caldă de la latitudinile ecuatoriale de-a lungul Coastei de Est a Americii, peste Oceanul Atlantic la nord de Europa.

De fapt acum apa nu este atît de caldă. Acum, temperatura Curentului Golfului este cu 10 grade Celsius mai joasă, decît a fost în aceeaşi perioadă a anului trecut. Oamenii de ştiinţă văd în acest lucru o corelaţie directă între oprirea fluxul şi scăderea temperaturii apei. Cu toate acestea, ei nu se grăbesc să anticipeze dezvoltarea ulterioară a evenimentelor. În opinia lor, acest lucru este pur şi simplu inutil. Pentru că "acest fenomen este imprevizibil", susţine Zangari.

La întrebarea "ce schimbări ne aşteaptă în viitor?" Zangari răspunde: "Sistemul Curentului Golfului se schimbă în moduri imprevizibile, care pot duce la consecinţe grave pe o scară planetară".

Lumea ştiinţifică nu a confirmat oficial teoria lui Zangari. În sprijinul teoriei au opinat ecologiştii americani proeminenţi, de exemplu, Paul Noel şi Sterling Allan, fondator al New Energy Congress, care a publicat un articol cu titlul "Fluxul în Curentul Golfului oprit din cauza scurgerii petrolului BP".

 

 

Sursa: oko-planet.su

 

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
100
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
130
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
98
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
241