ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Curînd, femele de focă groenlandică nu vor avea nici un loc pentru a da naştere puilor




Datorită unui studiu detaliat al focilor groenlandice a devenit cunoscut faptul că pentru naştere femelele din aceasta specie caută cea mai groasă şi veche gheaţă. Dar în prezent, reieşind din condiţiile climaterice, astfel de terenuri în fiecare an sunt tot mai puţine.

Formarea gheţii stabile cade pe la sfîrşitul lunii ianuarie. Anume în această perioadă, bucăţi mici semi-umede încep să se lipească împreună. Cu timpul ele se îngroaşă şi se schimbă de la gri la alb. Animalele sunt ghidate de culoarea gheţii, dacă ea este albă, înseamnă că este cea de care ele au nevoie. Şi, după o lună şi jumătate, la femele se nasc puii.

La expirarea unui termen de două săptămîni, femela va părăsi puiul. Datorită rezervelor mari de grăsime, puii pot posti fără probleme timp de cîteva săptămîni. După această perioadă, animale tinere încep să se adapteze la o viaţă independentă.

Dar deja la începutul lunii aprilie gheaţa devine mai subţire şi începe să crape. Şi dacă la acea perioadă , puii nu vor învăţa să înoate şi nu vor înceta să depindă de sloiuri de gheaţă, iî aşteaptă o moarte inevitabilă. În această situaţie, există două variante de soluţie: prima – puii sunt spălaţi de apă şi se îneacă, iar al doilea –puii sunt zdrobiţi de un bloc mare de gheaţă în mişcare.

Cercetătorii canadieni au decis să afle cum schimbările climatice vor afecta aceste animale şi dacă acestea le vor afecta în genere. Pentru a face acest lucru, în primul rînd, oamenii de ştiinţă au ridicat arhivele pentru a afla în ce locuri din Golful St Lawrence au fost înregistrate naşteri ale focilor groenlandice. În baza unei analize a materialelor de arhivă, cercetătorii au reuşit să determine grosimea stratului de gheaţă şi suprafaţa sa pentru o perioadă de 30 de ani.

Astfel, pur şi simplu ocazional, s-a constatat că femelele aleg cea mai groasă gheaţă pentru naştere. Creşterea anuală a grosimii gheţii în Golful St Lawrence ajunge la o medie de aproximativ un metru. Apoi, s-a constatat că, cu fiecare an ce trece, numărul corespunzător de gheaţă, potrivită pentru naştere, scade. Din acest motiv, femele vor trebui să nască nu numai pe acoperămînt de gheaţă subţire, dar, de asemenea, pe gri.

Prin urmare, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, dacă în cîţiva ani situaţia nu se va schimba, atunci foca groenlandică riscă să dispară de pe faţa pămîntului.

 

 

Sursa: sbio.info

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 26 decembrie 2011 11:01
Vizualizări: 1835

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
207
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
324
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
434
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291