Dacea salvează de la OMG (+Video)
Proprietarii de dacea sunt un exemplu unic de agricultură ecologică care nu are analogii în lume.
Din 1940 termenul "dacea" a fost folosit pe tot teritoriul URSS pentru a determina terenul de grădină alocat cetățenilor din mediul urban.
Pentru cercetătorii occidentali terenuri de dacea și practici agricole utilizate pe ele sunt complet noi! Deoarece acestea nu au fost menționate în afara Rusiei, considerându-le nepotrivite pentru atenția publicului larg.
Cercetătorii americani au căutat motive de ce poporul rus nu a retrăit o foame la începutul anilor 1990 după prăbușirea URSS, atunci când toate gospodăriile subvenționate în mare parte de către stat și agricultura comercială industrială s-au prăbușit. Toate încercările de a explica strategia de supraviețuire au eșuat. Dacea și grădinăritul sunt mult mai mult decât o simplă supraviețuire și întotdeauna au fost astfel.
Dacea ocupă o suprafață de aproximativ 3% din terenul arabil utilizat în agricultură și produce 50 % de alimente consumate. Potrivit statisticilor oficiale, mai mult de 35 de milioane de familii (aproximativ 105 de milioane de oameni sau 71 % din populație) sunt implicați în grădinărit la dacea. Aceste terenuri oferă 92% de cartofi cultivați în Rusia, 77 % de legume, 87 % de fructe și pomușoare, 59% de carne și 49 % de lapte produs la nivel național. Aceste studii nu țin cont de eforturile de auto-aprovizionare, inclusiv recoltarea plantelor sălbatice, fructelor de pădure, nucilor și ciupercilor, precum și de pescuit și de vânătoare, care contribuie la economia locală de alimente.
Și chiar succesul în crearea complexelor producătoare mari de animale și de cereale nu a afectat poziția producătorilor privați care lucrează pentru sine și produc carne și lapte, circa 35-40 la sută din totalul indicilor Rusiei.
Anume această iubirea de masă a rușilor pentru agricultură asigură securitatea alimentară reală a țărilor CSI și permite milioanelor de slavi să nu depindă de produse modificate genetic și agricultura industrializată, precum și să consume alimente ecologice, cultivate cu propriile mâini.
Acum în epoca de criză la nivel mondial, experții occidentali consideră parcelele de dacea drept sistemul extins de producere reușită a alimentelor pentru orice țară industrializată. Cu un grad ridicat de descentralizare producția alimentelor la scară mică nu este doar posibilă, dar și relevantă la nivel național într-o țară mare și diversă, din punct de vedere geografic, cu o climă dificilă pentru cultivarea plantelor și o perioadă relativ scurtă de vegetație.
Lipsa de sens economic
Dacă vom examina dacea prin prisma economiei, aceasta nu are nici un sens. Volumul de muncă investit în fiecare dolar de recoltă este incomparabil. Dar funcția parcelelor de dacea depășește mult importanța lor economică, deoarece acestea sunt un mijloc important de recreare activă, precum și o modalitate de a restabili legătura cu pământul. Calculele economice tradiționale nu țin cont de adevărata valoare și beneficiile terenului de dacea. Este evident că avem nevoie de un punct de vedere mai larg pentru a înțelege toate beneficiile! Timpul petrecut în gradină este văzut ca o relaxare, o educație, un divertisment și exerciții fizice în același timp. Producerea alimentelor este un avantaj foarte valoros .
În ciuda contribuției lor importante în economia alimentară națională, majoritatea gospodăriilor de dacea operează în principal în afara economiei de numerar, deoarece cei mai mulți proprietari preferă să împartă surplusurile lor cu rudele și prietenii și să facă stocuri pentru iarnă, și numai apoi să vândă ceea ce a rămas.
Profitul economic este doar unul dintre posibilele avantaje ale acestui tip de producere a alimentelor. Alte componente economice - creșterea securității alimentare, aprovizionarea descentralizată și locală și distribuția produselor alimentare. Agricultura sustenabilă, biodiversitatea și conservarea soiurilor tradiționale sunt o contribuție semnificativă a gospodăriilor de dacea în ecologia țării.
Conform calculelor demografice, în 2050 populația lumii va constitui 9 miliarde de oameni. Și punerea în aplicare a practicilor agro-ecologice pe parcelele mici este mai eficientă decât metodele folosite în prima revoluție verde. "Realizările științifice moderne dovedesc că metodele agro-ecologice oferă o creștere mai substanțială decât utilizarea îngrășămintelor chimice în regiunile cu cele mai ridicate niveluri de foame, mai ales într-un mediu înconjurător ostil", - a declarat Olivier De Schutter, raportorul special al ONU privind dreptul de acces la alimente.
În abordarea întrebării: Cum avem de gând să ne asigurăm cu alimente?, dacha rusă este considerată de experții occidentali ca un exemplu eficace și verificat de agricultură ecologică și o alternativa minunata la produse modificate genetic.