ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Daisugi: tehnica japoneză misterioasă vă permite să obțineți lemn fără a tăia păduri (+Foto)

Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu numai în invențiile lor, ci și în capacitatea de a trăi în armonie cu natura. De exemplu, cu cîteva secole în urmă, tăietorii de lemne din Țara Soarelui Răsare au inventat cum să obțină lemn rar, fără a tăia copacii din pădure.

O tehnică misterioasă, care are mai multe secole

În Japonia, cîndva era renumit lemnul de cedru Kitayama (Kitayama cedar). Acesta este unul dintre cele mai nobile soiuri de lemn: este mult mai dens și mai puternic decît cedrul obișnuit, precum și mai flexibil (aproximativ 140%). Prin urmare, cu secole în urmă, cedrul Kitayama s-a bucurat de o mare popularitate: din el se construiau case în stil tradițional japonez Sukiya-zukuri. Cu toate acestea, acești copaci erau rari, iar locuri pentru a crește păduri nu erau multe. Atunci, japonezii au incentat o metodă specială pentru a obține lemn din Kitayama, fără a tăia pădurile și fără a planta teritorii uriașe de pămînt.

Tehnica a fost numită daisugi. Desigur, are o mare importanță și modul în care cresc cedrii Kitayama. În primul rînd, ei au nevoie de un teren perfect plat. În al doilea rînd, ramurile acestor copaci se întind spre cer, exact vertical, fără noduri.

De aceea, cultivarea cedrilor s-a transformat într-o adevărată artă, cum ar fi arta bonsai.

Faptul este că tăietorii de lemne nu tăiau cedrii, ci tăiau la maxim copacul de bază, lăsînd doar cei mai drepți lăstari și oferindu-le șansa de a crește. În continuare, acești lăstari erau tăiați la fiecare cîțiva ani, lăsînd doar puieții superiori. După aproximativ douăzeci de ani, copacul semăna cu un fel de yog care ținut cu pricepere echilibrul stînd pe pămînt: un trunchi uriaș de copac, din care cresc zeci de copaci subțiri drepți perfect. Acești lăstari erau tăiați fie pentru lemn, fie erau plantați în altă parte. Dar copacul-matern continua să crească, dînd ramuri perfect drepte.

Trei secole de viață a unui copac

De fapt, lemn adevărat putea fi obținut în mai puțin de douăzeci de ani. În același timp, copacul matern continua să dea roade: el trăiește aproximativ 200-300 de ani, de aceea în viața sa el nu va da doar o singură recoltă. Metoda daisugi a fost dezvoltată în secolul al XIV-lea și a fost folosită de secole. Totul constă în buștenii atractivi ai Kitayama: eu nu aveau noduri și creșteau întotdeauna perfect netezi.

Acum, lemnul nu mai este cultivat după tehnica daisugi, dar cedrii rari mai pot fi văzuți  în grădinile decorative din Japonia. Și acești copaci arată minunat: subțiri și grațioși, ei par să țină echilibru pe trunchiul imens al copacului-mamă, care ajunge în zeci de ani la 10-15 metri în diametru.



ABONAȚI-VĂ
Vineri, 15 ianuarie 2021 10:28
Vizualizări: 4196

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
157
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
129
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
120
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
320