ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dalai Lama despre irelevanța religiei
În cele din urmă am găsit pe cineva care împărtășește punctul meu de vedere asupra lumii ! El este nimeni altul decât Dalai Lama - ideolog al budismului care este în viaţă!
Am citit recent declarația sa epocală privind irelevanța religiei:
„Toate religiile din lume, cu un accent special aspra dragostei, compasiunii, răbdării, toleranței și iertării, pot contribui la dezvoltarea valorilor spirituale și fac acest lucru. Dar realitatea globală de astăzi este de aşa fel că etica asociată de religie nu mai are sens. Prin urmare, sunt ferm convins că a venit timpul pentru a găsi o cale de a evita în general religia în problemele de spiritualitate și etică”.

Liderul religios tibetan citează cuvinte din cartea sa "În afara religiei. Etica pentru întreaga lume" publicată în 2011, în care Dalai Lama susține că religia în sine nu poate oferi o rezoluție favorabilă la provocările globale.
„Orice soluţie, bazată pe religie, a problemei de neglijarea noastră a valorilor interioare niciodată nu poate fi universală și în consecință va fi nepotrivită. Astăzi avem nevoie de o abordare a eticii care nu apelează la religie și poate fi la fel de acceptabilă atât de credincioși, cât și de necredincioși: este o etică laică", - scrie liderul tibetan.
Potrivit ziarului "Los Angeles Times" care supune analizei cartea lui Dalai Lama, călugărul budist de 77 de ani nu "demască credință", ci mai degrabă evidențiază necesitatea unor valori morale universale, bazate pe compasiune şi relevante în timpul nostru .

Metafora care îi place lui Dalai Lama sună astfel:
„ Diferența dintre etică și religie este similară cu diferența dintre apă și ceai. Etica fără conținut religios este apa, vital necesară pentru sănătate și supraviețuire. Etica, asociată cu religia este ceaiul – un amestec hrănitor şi aromat de apă, frunze de ceai, condimente şi zahăr, în Tibet, chiar și o un pic de sare”.

„ Dar indiferent de modul în care acesta a fost pregătit, ingredientul principal întotdeauna va fi apa", - spune el . "In timp ce noi nu ne putem abţine fără ceai, nu putem trăi şi fără apă. De asemenea şi noi, ne naştem liberi de orice religie, însă nu ne naştem liberi de nevoia de compasiune".

Dalai Lama, decernat cu Premiul Nobel pentru Pace în1989, de mult timp este un susținător activ de compasiune, toleranță religioasă și nevoia de a reuni ştiinţa şi spiritualitatea în fața suferinței din lumea de azi.

 

 

 

Sursa: omartasatt.ru

Vineri, 18 octombrie 2013
Vizualizări: 3555

Citiţi de asemenea

Președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Vas...
66
Ayurveda învață metode foarte exacte de detectare a unui proces dureros înainte de apariția oricăror semne externe ale b...
197
Iahtul electric SolarImpact cu o lungime de 24 m este un concept creat pentru a fi drept primul iaht oceanic de acest ge...
86
Președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirt...
88