ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De câtă pădure are nevoie omul?



De câtă pădure are nevoie omul?

 

 

Pentru persoane care secole la rând au trăit în vastele întinderi ale ţării noastre, marginea pădurii a fost linia după care începea o lume specială, misterioasă şi magică a copacilor, animalelor şi spiritelor de pădure. Traversând cu respect această linie, ei luau din pădure ciuperci şi pomuşoare, lemne şi materiale de construcţii, scoarţă de copac şi gudron. Şi multe altele fără de care viaţa în latitudinile noastre este, pur şi simplu, de neconceput. Prin urmare, pădurea a fost, de asemenea, un suporter respectat şi idolatrizat. Şi oamenii încercau să ia atât, cât, cu adevărat, era necesar, păstrând cu grijă pentru generaţiile următoare această sursă de energie şi de bunăstare materială.

Dar lucrurile nu au stat aşa peste tot şi întotdeauna. Cu câteva mii de ani în urmă pădurile acopereau suprafeţe de multe ori mai mari, decât în prezent. Şi oamenii  construiau nu numai cabanele necesare pentru viaţă,  dar şi flotele întregi de nave, palate şi cetăţi, forturi şi caruri de război. Şi pădurile dispăreau treptat, regiunile dens populate  se transformau  în stepe sărăcăcioase, care, la rândul lor, se transformau în semi-deşerturi şi deşerturi lipsite de viaţă. Astfel oamenii, din experienţă amară, îşi dădeau seama de funcţia ecologică a pădurilor, exprimată succint printr-un proverb simplu: "Nu va fi pădure – nu va fi apă, nu va fi pâine – nu va fi viaţă".

Astăzi, noi ştim mult mai mult despre funcţiile ecologice ale pădurilor. Faptul este că cu dispariţia pădurilor apele subterane se duc în profunzime, râurile se seacă, scade cantitatea ploilor căzute şi degradează solul. Noi ştim că anume pădurea este responsabilă pentru diversitatea biologică a naturii, fertilitatea solului, micro şi macro climă. Din aceste cunoştinţe în secolul al XIX-lea s-a format o teorie de gestionarea durabilă a pădurilor, care defineşte, în mod clar, standardele şi metodele de îndepărtare a lemnului, cu care pădurea nu va pierde proprietăţile şi funcţiile sale remarcabile. Bazele acestei teorii sunt foarte simple şi pot fi rezumate într-un singur paragraf.

 

De câtă pădure are nevoie omul?

 

La baza gestionării durabile a pădurilor stă principiul de tăiere selectivă, conform căruia sunt tăiaţi şi eliminaţi cu grijă unii copaci, 10-15% din numărul total. Pentru pădure va fi aproape  neînsemnat, deoarece poienile formate se umple rapid cu copacii tineri în creştere. Arborii cresc întotdeauna , şi peste 10-15 ani  pădurea din nou poate fi  rărită  selectiv, apoi peste un timp din nou şi aşa mai departe în termen nelimitat. Şi dacă nu ne vom lăcomi şi vom alege copacii bolnavi, uscaţi şi nu vom atinge cei mai frumoşi şi mai sănătoşi, atunci pădurea cu timpul va deveni tot mai frumoasă. Este uşor să calculăm şi eficienţa economică. Creşterea naturală a lemnului în latitudinile noastre constituie patru metri cubi pe hectar pe an, ceea ce înseamnă că, dintr-o sută de hectare (un kilometru pătrat) de pădure la fiecare 15 ani pot fi luaţi şase mii de metri cubi de cherestea. La preţul curent de piaţă pentru buşteni, la aproximativ două mii de ruble pentru un metru cub, vor fi 12 milioane de ruble. Suma este destul de mare! Anume acesta este motivul pentru care pădurea este considerată o comoară naţională inepuizabilă. Dar cu condiţia utilizării competente! La urma urmei, dacă vom lua mai mult, între tăieri pădurea nu var avea timp să se recupereze, va degrada şi cu timpul va dispărea cu totul. Aşa cum se petrece peste tot.
 
Cum se petrece tăierea selectivă? Destul de simplu. Lucrează o echipă de trei- patru persoane, care are la dispoziţie moto ferestraie şi tractoare (de exemplu, MT-82), echipate cu un dispozitiv special – troliu, cu ajutorul căruia  buştenii sunt traşi la tractor şi scoşi din pădure. Lăţimea benzilor este de 3-4 m, distanţa între ele este de aproximativ 100 de metri. Standard de producţie cu această metodă de lucru în pădure poate ajunge până la opt metri cubi de lemn rotund pe persoană pe zi.

Gestionarea durabilă a pădurilor  este o realitate. Putem obţine lemnul necesar pentru oameni şi pentru industrie, fără a ruina şi goli pădurea. Tăieri dese imense nu sunt necesare şi dezrădăcinarea pădurii nu este singură modalitate de a "vindeca" pădurea de gândacul - rozător al cojii copacilor. În plus, suntem convinşi că tăieri dese sunt o barbarie, deşi în general acceptată.  Şi rezultatul îl ştim cu toţii: cantitatea şi calitatea pădurilor în ţara noastră şi în întreaga lume continuă să scadă, în special acest lucru se referă la regiunile centrale din Rusia.  Şi acest lucru ne îngrijorează. Deoarece pădurea este aerul curat, izvoare şi râuri,  clima favorabilă şi fertilitatea câmpiilor. Pădurea este sănătatea noastră şi viitorul copiilor şi nepoţilor noştri.

Mai mult de jumătate de lemn extras în lume este folosit pentru fabricarea produselor de unică folosinţă: hârtie de toaletă şi prosoape de hârtie, tot felul de containere şi ambalaje, ziare, reviste şi broşuri publicitare. Este surprinzător, dar defrişările totale de astăzi nu sunt o necesitate vitală, deoarece cea mai mare parte a produselor industriei lemnului aproape imediat este trimisă la gropile de gunoi.

Este necesar să  înţelegem esenţa problemei, deoarece în ultimii ani, problema pădurilor a atins, în mod direct, milioane din concetăţenii noştri. Stocurile de lemn  calitativ în regiunile cele mai dens populate din Rusia sunt aproape epuizate şi, prin urmare, defrişările totale s-au apropiat de case şi grădini săteşti, precum şi de lacuri, râuri şi rezervaţii naturale. Nu mai sunt locuri pentru tăieri în altă parte! Şeful Departamentului Forestier Greenpeace din Rusia (forestforum.ru), Alexei Iaroşenko a spus că cea mai mare speranţă el are doar în activitatea populaţiei locale şi a tuturor oamenilor cărora le pasă de problemă siguranţei pădurilor ruse.

 

De câtă pădure are nevoie omul?

 

Studiind tema pădurii şi gândindu-ne la ea, am ajuns la concluzia că nu este nevoie să tăiem copacii vii. În cantităţi rezonabile omenirea are nevoie doar de copaci care îi dă pădurea de la sine. Este vorba de  arborii morţi şi doborâţi de vânt. Sunt într-o cantitate mare într-o pădure multianuală! Deci, având grijă de pădure, oamenii ar putea liber să-şi satisfacă toate nevoile lor. Facem deja acest lucru în aşezare ecologică, obţinând în urma curăţărilor sanitare ale pădurilor adiacente şi lemnul, şi cherestea, şi grinzi pentru construcţii. Şi sufletul încearcă un sentiment de bucurie .

Cred că în următorii decenii omenirea se va confrunta cu nevoia împăduririi masive. Milioane de hectare de perdele forestiere şi de păduri în continuă. Pentru că este o singură modalitate de a restabili fertilitatea unor suprafeţe mari de teren uscat, a umple izvoare şi râuri, a restabili echilibru ecologic şi a recupera animale şi păsări, care părăsesc în masă Pământul.

Fedor Lazutin, Aşezare ecologică "Arca"




TATIANA Ianiţcaia, expertul Programul Forestier WWF în Rusia:

Dacă doriţi ca copiii dvs. să aibă de toate ce aveţi dvs.:

  • nu rămâneţi indiferenţi la apelurile organizaţiilor şi comunităţilor ecologice  cu privire la conservarea pădurilor şi naturii noastre,  alăturaţi-vă acţiunilor lor;
  • încercaţi să minimalizaţi cantitatea hârtiei utilizate, în special, veselă de unică folosinţă si ambalaje;
  • interesaţi-vă  de tot ce se petrece în pădurea din apropiere, folosiţi-vă de dreptul legitim de a influenţa orice decizie privind pădurile;
  • iubiţi pădurea,  studiaţi-o şi iniţiaţi copiii şi nepoţii dvs.!

 

 

Sursa: domrebenok.ru



ABONAȚI-VĂ
Vineri, 18 noiembrie 2011 9:30
Vizualizări: 2255

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
211
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
330
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
440
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
292