De ce au murit aproape toţi oamenii preistorici, în urmă cu 100 000 de ani?
Specialiştii americani consideră că un factor cheie în evoluţia umană a fost o boală misterioasă, care a ucis toţi hominizii, cu excepţia unui număr de 5000 - 10.000, scrie presa străină. Cele mai puternice exemplare, care au supravieţuit respectivei boli, au evoluat în Homo sapiens, spun doctorii americani.
Bacteria ataca nou-născuţii şi copiii, cauzînd simptome similare meningitei sau septicemiei. După această pandemie, exemplarele de Homo sapiens s-au înmulţit şi s-au împrăştiat pe toată suprafaţa Pămîntului.
Cercetătorii au descoperit că hominzii aveau două gene în plus faţă de oamenii de astăzi, iar acestea i-ar fi făcut mai vulnerabili la boli. „Este imposibil să ne dăm seama exact ce s-a întîmplat în timpul evoluţiei, dar putem spune că predecesorii noştri s-au luptat cu o boală devastatoare, în urmă cu 100-200.000 de ani”, a declarat dr. Ajit Varki, de la Universitatea din San Diego.
Pînă acum, se ştia că, în urmă cu 100.000 de ani, evoluţia a luat o turnură spectaculoasă, dar nu era cunoscut exact motivul. Printre cauze probabile se numărau o mutaţie genetică, o erupţie vulcanică sau pur şi simplu o evoluţie culturală, cum ar fi apariţia unei noi limbi.
Sursa: moldovenii.md