De ce avem nevoie de hrișcă în livadă?
Aveți un sol sărac, iar copacii nu mai fac fructe mășcate? Înseamnă că e timpul să sădiți hrișcă pentru siderat. Aceasta este una culturile, capabilă să extragă substanțe hrănitoare, acolo unde alte plante nu reușesc.
Este vorba că hrișca elimină la rădăcini acizi, ce pun în mișcare substanțele minerale legate de sol.
De aceea, după hrișcă e cresc toate culturile, iar dacă sub brazdă ajung și tulpinile, atunci fertilitatea solului crește brusc, respectiv, și roada.
Hrișca este semănată în locul cepei, usturoiului, cartofului. Pentru un ar este suficient 1 kg de hrișcă. Folosiți doar semințe mășcate și sănătoase. Înainte de semănat, prelucrați semințele cu microelemente. Pentru aceasta, înmuiați semințele în soluții de acid boric sau de soluție de cenușă.
Distanța între rînduri 8-15 cm, adîncimea – 2-3 cm. Pînă la răsărirea plantelor, solul se boronește, pentru a distruge buruienile.
După ce hrișca a răsărit, spațiul între rînduri se afănează de 2-3 ori și se udă. Pentru nimicirea dăunătorilor, hrișca este stropită cu soluție de Konfidor, ce distruge afidele și păduchii.
Plantele de cosesc și se dau sub brazdă cînd au înflorit peste 80% din suprafață. De regulă, rezultatele utilizării sideratului de hrișcă se vede imediat – frunzele copacilor din livadă capătă o culoare verde închisă, fructele sunt mai mari, iar gustul lor se îmbunătățește simțitor.