ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce e mai important să cumpărăm produse autohtone, în locul celor organice

Pentru mulți europeni certificatul organic constituie un indicator, ce stabilește că producția este mai sănătoasă în comparație cu una obișnuită, atît pentru organism, cît și pentru mediu. La noi, această tendință, abia începe să se manifeste. Însă producția locală de asemenea are avantajele el și ea la fel trebuie promovată. Haideți să examinăm principalele argumente în favoarea alimentelor autohtone.

În multe țări dezvoltate, în prezent au loc discuții privind utilitatea produselor locale. Aceste fapt, probabil, este legat de cantitatea semnificativă de pseudo-produse, promovate sub brandul „organic”.

Nu vom intra acum în detalii privind produsele organice și pseudo-organice, asta e o temă pentru altă discuție. Dar haideți să vedem ce avantaje certe au produsele locale, în comparație cu unele organice.

5 argumente în favoarea producției locale

1. Produsele locale sunt mai hrănitoare

Produsele încep să-și piardă substanțele hrănitoare, imediat ce sunt culese

Cînd cumpărăm produse, cultivate în țară sau în lume, sunt necesare cîteva săptămîni sau mai mult, pentru ca acestea să ajungă de la fermă pe masa Dvs. aceasta înseamnă că fructele și legumele trebuie culese înainte de timp, fapt ce stopează formarea substanțelor hrănitoare.

Aceste produse, deseori, sunt prelucrate cu anumite gaze, pentru a le menține coacerea, fapt ce la fel sistează formarea unor substanțe hrănitoare naturale.

Produsele locale nu călătoresc la distanțe mari. Prin urmare, ele se pot coace în mod natural și noi le primim atunci cînd acestea au un conținut sporit de substanțe hrănitoare.

Deseori, ele sunt pur și simplu mai gustoase decît cele organice.

2. Produsele autohtone nu merg departe

De ce să procurăm produse organice din Spania sau Israel, cînd putem să cumpărăm produse locale. Pare lipsit de logică să cumperi produse ecologic pure, care au fost crescute fără pesticide, dar care au fost aduse de la mii de kilometri, consumînd tone de combustibil. Și deși nu există o definiție clară a produselor locale, se consideră că acestea sînt produsele cultivate pe o rază de 30 de km de magazinul sau piața în care se vînd.

3. Conștienitizarea e mai importantă decît certificarea

Certificarea organică costă mult. Nu toți fermierii și-o pot permite, însă metodele de lor de cultivare ar putea fi la fel de stabile ca și cele ale fermierilor certificați iar în unele cazuri, chiar mai stabile și mai folositoare.

Mai ales, aceasta se referă la adepții agriculturii biofinamice. Desigur, aici pot apărea discuții privind analizele de laborator ale plantelor și solului, însă conștiința fermierilor noștri nu poate fi măsurată în certificate organice, mai degrabă, invers.

4. Produsele locale dezvoltă economia

Cînd procurați produse autohtone, Dvs. susțineți fermierii locali și îi ajutați să-și păstreze locurile de muncă. Orice economist va confirma că atunci cînd cumpărați alimente autohtone, în țară rămîn mai mulți bani decît în urma procurării produselor străine obișnuite sau organice. Dar știți oare că atunci cînd cumpărați produse alimentare în piețe și de la fermierii locali, în economia locală ajung de două ori mai mulți bani decît dacă vă alimentați în supermarketuri. Un studiu interesant în acest sens a fost elaborat de New Economics Foundation

5. Mîncarea locală e mai etică

Fermierii autohtoni și agricultorii amatori cultivă cantități mai mici de produse decît gospodăriile agricole mari ce dețin certificate. Dar fiți siguri că produsele locale sunt cultivate mult mai etic. Din simplul motiv, că, de exemplu, găina, care a mîncat hrană organică, continuă să stea în încăpere.

Sloganul de pe banner: „Noi îl știm pe Taras, care își cunoaște toate caprele pe nume”

Păsările de la o fermă mică, de regulă, aleargă și pasc în curte, mănîncă diferiți gîndaci, viermișori, iarbă, frunze și altă „mîncare reală”. Acestea pot dormi într-o încăpere închisă noaptea, însă ele mănîncă grîu și viața lor e mult mai echilibrată. Același lucru se referă și la toate celelalte.

Desigur, pentru consumator e mai comod să se uite în certificat și să se convingă că produsul e calitativ, decît să plece la fermă și să vadă cum cresc produsele. Însă dacă, totuși, ați decis să mergeți la o fermă, atunci veți avea parte de o excursie captivantă. Acolo veți înțelege, într-adevăr, diferența dintre alimentele locale și produsele organice ambalate luate de pe raftul supermarketului.

Nu sîntem împotriva produselor organice, pur și simplu considerăm că produsele alimentare locale sînt mai bune atît pentru sănătate și mediu, cînt și pentru economia autohtonă. Iar dacă doriți să trăiți în armonie cu lumea interioară și cea exterioară, ce poate fi mai important?

 

 

Sursa: rodovid.me

Vineri, 05 februarie 2016
Vizualizări: 2100

Citiţi de asemenea

Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Probl...
26
Stația interplanetară NASA/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) continuă să lucreze în numele științei pe orbita planet...
61
O pasăre isteață. Nu întotdeauna oamenii văd în păsări creaturi inteligente. Poate că ei nu cunosc prea bine păsările? A...
74
"Cel mai bun lucru din faptul că sînt vegetarian este că știu că nu fac rău animalelor. În al doilea rînd, am mai multă putere. Sînt mult mai puternic decît atunci cînd mîncam carne...
155