ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce este organizată prima Conferință a Acțiunilor Locale pentru Păduri din Moldova?


Lipsa catastrofală de păduri, care au o funcție importantă și foarte polivalentă și care pot îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din orașe și sate, este o problemă foarte serioasă, importantă, dar puțin discutată, pentru Moldova, recunoscută drept cea mai puțin împădurită țară din Europa.

Modalitățile de soluționare a acesteia, precum și experiența pozitivă acumulată vor fi discutate de participanții la prima conferință a inițiativelor forestiere locale din țara noastră, care va avea loc la Chișinău pe 12 octombrie la Universitatea Agrară de Stat.

După cum a anunțat pentru portalul Noi.md Alexandru Sainsus, șeful proiectului Arboretum.live care organizează acest eveniment, lipsa pădurilor este o problemă mult mai mare decît miliardul furat, reducerea temporară a populației, lupta fără sfîrșit a elitelor politice care nu au făcut prea multe în această direcție și doar specialiștii înțeleg cu adevărat amploarea reală a acestei probleme și toate amenințările legate de aceasta.

El a menționat că funcțiile pădurii nu este numai producerea de oxigen, care nu este una foarte importantă în sine, ci și scăderea riscurilor schimbărilor climatice, a nivelului apei și a calității apei din fîntînile noastre, gradul de precipitații. Peste păduri mereu plouă uniform și aproape niciodată nu este grindină și alte evenimente meteorologice extreme.

Pădurea reglează temperatura: vara, cînd este cald, ea dă răcoare și un microclimat bun, însă iarna, în perioada înghețurilor, în păduri acestea sînt mult mai scăzute. Adică, pădurea poate fi și o sursă pentru faună: animale, insecte benefice, păsări, care reglementează numărul insectelor dăunătoare.

„Pădurea joacă o funcție foarte importantă și foarte polivalentă. Și, de fapt, ea poate îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din orașe și sate. În fiecare localitate astăzi, între 10% și 50% din teren nu este utilizat din diferite motive. Iar pe el ar putea și ar trebui să crească pădure, lipsa căreia este simțită foarte mult în țara noastră", a spus Alexandru Sainsus.

El a menționat că, conform statisticilor oficiale, în Moldova în ultimii 20 de ani, suprafața de păduri nu s-a schimbat, reprezentînd aproximativ 12% din suprafața totală a țării, ceea ce este un indicator extrem de scăzut.

„Pe fundalul tuturor defrișărilor în masă și a numărului mic de plantări care au fost efectuate, chiar și această cifră de 12% ridică un mare semn de întrebare în rîndul multor ecologiști independenți. Și, de fapt, în țara noastră numărul de păduri ar putea fi mult mai mic. Lipsa acută de păduri cauzează astăzi daune uriașe ecologiei și economiei țării, reduce considerabil calitatea vieții cetățenilor din majoritatea regiunilor și este, de asemenea, un factor de risc imens pentru încălzirea globală”, a subliniat reprezentantul proiectului Arboretum.live.

El a menționat că s-a decis organizarea în Moldova a primei Conferință Acțiunilor Locale pentru Păduri, astfel încît oamenii de știință, specialiștii din Moldova și țările vecine să poată auzi de la prima persoană despre starea reală a lucrurilor de la reprezentanților departamentelor și agențiilor de profil, să asculte practicienii forestieri care vor vorbi despre proiecte reale noi cu privire la împădurire și reabilitare a terenurilor, precum și reprezentanții organizațiilor internaționale care finanțează plantarea pădurilor.

Toate acestea au loc pentru a înțelege pe teren importanța acestei probleme, pentru ca noile plantații de pădure să devină problema prioritară a primăriilor și a gospodăriilor locale, pentru a arăta proiecte reale, care funcționează și a împărtăși istorii de succes. 

„Am început ca una dintre numeroasele grupuri de voluntari care plantează copaci din proprie inițiativă, noi plantații forestiere pentru a îmbunătăți situația în anumite regiuni, localități concrete. Noi vedem că oamenii din alte localități de asemenea înțeleg această problemă și vor să participe la soluționarea acesteia personal. Dar, după cum și noi am făcut multe greșeli, și alte grupuri fac greșesc, de exemplu, aleg incorect tipurile de copaci care nu corespund condițiilor terenului. Pot exista anumite conflicte cu primarul, inspectorii funciari cu privire la faptul că au loc plantări care nu au fost coordonate cu ei. Există posibilitatea dublării acțiunilor cu astfel de structuri de stat precum „Moldsilva” și „Apele Moldovei”, în ale căror funcții intră și plantarea de păduri. De aceea noi am decis să organizăm o astfel de conferință, în primul rînd, pentru acei voluntari care deja plantează sau intenționează să planteze o pădure în orașele lor pentru a le povesti din experiența pe care am obținut-o, astfel încît să-și realizeze mai eficient potențialul, să nu facă acele greșeli pe care le-au făcut cei care sînt cu un pas înaintea lor. Pentru aceasta, am invitat aici și alți colegi de-ai noștri”, a spus Alexandru Sainsus.

El a menționat că la conferință vor participa mai multe organizații, care se ocupă în mod sistematic și permanent cu plantarea pădurilor în diferite formate. Ei vor povesti participanților la eveniment despre experiențele lor. Va avea loc un schimb de experiență și date, va fi organizat un program educațional inițial privind principalele probleme existente.

Potrivit acestuia, la conferință vor participa cele mai active organizații în ceea ce privește plantarea pădurilor, în special, tinerii colegi de la Seed It Forward - o organizație publică care în ultimii 5 ani s-a ocupat cu plantarea pădurilor. În afară de aceasta, la eveniment vor participa și colegii din Million Trees Moldova, care au plantat deja un sfert de milion de copaci și vor vorbi despre două abordări alternative pentru realizarea de noi pipiniere în localitățile din Moldova.

Vor mai fi și reprezentanți ai organizațiilor Biotic și EcoContact. Aceștia din urmă vor vorbi despre principalele aspecte juridice de organizare de noi plantații forestiere în Moldova, cu privire la modul de coordonare legală a acțiunilor și de a nu intra în conflict cu nimeni.

De asemenea, în cadrul conferinței vor vorbi și reprezentanții Grădinii Botanice, care vor vorbi despre conveierul de miere, atunci cînd într-o singură plantație de pădure sînt plantate diferite tipuri de pomi de miere, astfel încît pe tot parcursul sezonului albinele să ia polen anume din această plantație, din această pădure. „Cu eforturile noastre, rezolvăm imediat două probleme importante - mărim suprafața pădurii și creăm o oază de protecție pentru albine și alți polenizatori importanți”, a declarat reprezentantul proiectului Arboretum.live.

Potrivit acestuia, la prima Conferință Acțiunilor Locale pentru Păduri din Moldova vor lua cuvîntul și reprezentanții Centrului Național de Mediu, care vor vorbi despre reîmpădurire pentru a păstra calitatea și cantitatea resurselor de apă din Moldova. „Cel mai mare accent va fi pus pe situațiile practice care apar în timpul plantării, în jurul proiectelor noi de plantare a pădurilor, accentul pe practică. Adică vrem să dăm cuvîntul celor care plantează păduri, în primul rînd, și să-i inspirăm pe acei voluntari, acele grupuri de inițiativă care abia se formează în regiunile lor.

Așteptăm la conferință cetățenii activi, cu o atitudine ecologică, de toate vîrstele, pe care îi doare sufletul pentru satul, orașul, raionul lor; primari, șefi de întreprinderi agricole, consilieri locali și candidați la această funcție onorabilă, inspectori funciari, agronomi, silvicultori, ecologi, hidrologi, meteorologi și alți specialiști în domeniu din alte ramuri, precum și intelectuali și învățători, cei care sînt responsabili de educarea tinerelor generații”, a spus Alexandru Sainsus.

Potrivit acestuia, este de așteptat ca la prima Conferință Acțiunilor Locale pentru Păduri din Moldova, să vorbească mai mulți primari care în ultimii ani au plantat deja cîteva zeci de hectare de pădure în localitățile lor, iar ei, ca și alți participanți la eveniment, își vor împărtăși experiența lor, informații folositoare și interesante.

ARBORETUM.LIVE este o platformă comunitară, non-guvernamentală, non-profit pentru acțiuni comune și coordonate de înverzire durabilă a orașelor și regiunilor. Deschisă pentru implicarea oricărei persoane fizice sau juridice. Este fondată și dezvoltată de Organizația Publică Lumina Renașterii Omului „LuRenOm”, în parteneriat cu Camera Tinerilor Antreprenori JCI-Moldova, Grădina Botanică Națională, Parcul Dendrariu din Chișinău

ABONAȚI-VĂ
Joi, 10 octombrie 2019 16:57
Vizualizări: 702

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
76
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
71
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
156