De ce în Islanda se construiau case sub pămînt? În ce consta secretul arhitecturii antice? (+Foto)
Locuitorii Europei de Nord încă în sec. 9 au învățat să construiască astfel de "case în pămînt". Și o astfel de practică de construcție s-a păstrat în Islanda pînă la mijlocul sec. 20. Aproape toată populația țării trăia aici în astfel de case cu un acoperiș verde-pajiște. Dar astăzi, casele-"gazon" cabane au devenit doar monumente de arhitectură.
Sătucul Hof este renumit prin faptul că aici a fost construită în 1884 o biserică cu acoperiș de gazon. Ea a devenit practic ultimul reprezentant al acestor construcții - în țară au rămas doar 6 astfel de case. Biserica și astăzi primește enoriași, deși este un exponat "muzeal".
La fel ca toate astfel de "case în pămînt", această clădire a fost construită în piatră – fapt care o proteja de clima islandeză severă. Deasupra erau instalate plăci de piatră, care erau acoperite cu gazon. Acoperișul era, de obicei, dublu, cu un spațiu mic de mansardă. Poate că aici s-a dezvoltat un alt tip de construcție, dar la acea vreme nu existau tehnologii care să permită să construiască altfel. Țara nu este bogată în material – păduri aproape că nu există, iar piatra era potrivită numai pentru podele și pereți. Ceea ce este interesant este că pereții (carcasa casei în sine) din interior erau din lemnul aruncat la țărm. În exterior din lemn era de cele mai multe ori doar fațada. Casele nu arătau prea elegant, în schimb erau de o bună calitate, călduroase și de încredere.
Casele au crescut treptat în pămînt, contopindu-se cu peisajul înconjurător. Pe acoperișuri pășteau oile și, uneori, vacile.
Dar interesul pentru astfel de clădiri scade încet - în țară au rămas doar cîțiva meșteri care știu să construiască astfel de case.
Cu gazon sînt acoperite acum doar case special pregătite pentru turiști, realizate din materiale obișnuite.