De ce Intel îneacă serverul în ulei mineral?
Probabil că nu există un om care nu a auzit despre răcirea cu lichid a motoarelor cu ardere internă. Chiar și cursul şcolar de fizică conţine subiectul privind evacuarea căldurii excedente din camera de ardere. Acest principiu de multă vreme a fost adoptat de dezvoltatorii electronicii și de tehnologiile de calculator care folosesc radiatoarele vide, tuburi și pompe pentru a evacua căldura de la sursa ei în atmosferă prin intermediul fluidului termic.
Compania Intel a început testarea unei metode interesante și eficiente de răcire cu lichid a serverelor din centrele de date. Dar, în primul rînd, trebuie să explicăm care este efectul răcirii calculatoarelor asupra mediului înconjurător.
Potrivit cercetărilor recent efectuate de Pike Research, aproximativ 1,5% din totalul energiei electrice produse în lume "dispare" în spatele ușilor din centre de date puternice care deservesc nevoile rețelelor și serviciilor de rețea contemporane. Acest procent corespunde cu 188 de milioane de tone de dioxid de carbon emise anual în atmosfera Pămîntului, pentru a produce o cantitate de energie care corespunde gazelor de eşapament produse de 33 milioane de transporturi de pasageri.
Aceste cifre includ, de asemenea, necesităţile multiplelor sisteme de răcire, care deviază căldură în exces de la procesoare, cablaj imprimat și surse de alimentare. Schema clasică a sistemului de răcire conţine un set de ventilatoare și dispozitive pentru aer condiționat, care sunt foarte departe de utilizarea eficientă a energiei electrice.
Prin urmare, nu este surprinzător faptul că multe companii sunt preocupate de problema răcirii eficiente a centrelor de date sau utilizarea benefică a căldurii emanate, așa cum s-a făcut la Helsinki, unde apa încălzită la centrele de date locale, încălzeşte casele din apropiere. Facebook a anunțat recent planurile de construire a unui centru de date în Suedia, care se va răci direct de la aerul rece de afară, ocolind sistemul de aer condiţionat cu eficienţă scăzută, ceea ce va reduce consumul de energie electrică utilizată pentru răcirea sistemelor cu 25-33%. Google a ales o zonă pitorească în Finlanda, pentru a construi o uzină de distrugere a datelor răcită cu apa rece de mare.
Cu toate acestea, experimentul realizat de compania Intel arată mai extravagant, de asemenea, simplu şi genial. Cine ar fi crezut că un aparat electric care funcţionează va fi scufundat într-un lichid? Și dacă acest lichid are proprietăţi dielectrice și o mare capacitate calorifică?
Inginerii de la Intel, au îndrăznit să-şi pună aceste două întrebări și se pare că au găsit răspunsuri. Ei au scufundat serverele lor în ulei mineral, literalmente înecîndu-le în ulei, ca cartofii fri prăjiţi într-o friteuză.
Compania Intel, deja un an efectuează testarea noului sistem de răcire într-un start-up Green Revolution Cooling. Acest lucru a necesitat o ușoară modificare a serverelor standard, instalate pe piloni. Acum, acestea nu au nevoie de ventilatoare interne, însă căldura emanată de elementele lor este deviată mult mai eficient. Conform estimărilor preliminare, acest sistem deschis de răcire cu lichid este cu 10-20% mai economic decît sistemul aerian. În timpul procesului anual de shareware, nici-o componentă a oricărui sistem informatic, inclusiv hard disk-uri, nu a fost deteriorată sau dezactivată de mediul uleios.
Conform calculelor companiei Green Revolution Cooling, consumul total al energiei la centrul de date cu noi tehnologii de răcire cu lichid va fi cu 50% (!) mai puţin decît al centrului de date clasic cu sistemul de răcire aerian.
Sursa: facepla.net