De ce locuitorii din mediul urban au probleme cu somnul
Medicii afirmă: cea mai mare parte a populației marilor orașe doarme prost. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, nu trebuie folosit înainte de a merge la culcare telefonul mobil. De asemenea, nu trebuie să mergi la culcare, încercînd să găsești soluții pentru problemele existente, scrie "Meddaily".
O cauza frecventă a insomniei este stresul. Se estimează că 20% dintre oameni capătă insomnie în cursul anului, ca rezultat al stresului. Aceasta se numește insomnie de adaptare. Insomnia cronică este cauzată de o serie de afecțiuni. Printre lideri – nevroza depresivă, nevrozele de anxietate.
Uneori insomnia este rezultatul schimbăii fuselor orare. Pentru a trece la noul regim, de obicei, este nevoie de aproximativ trei zile. În general, oamenii nu respectă igiena somnului, adică nu respectă un regim sănătos de veghe și de odihnă.
Medicii recomandă să mergem la culcare și să ne trezim la una și aceiași oră zilnic. Înainte de culcare nu trebuie exercitată o intensă activitate fizică sau mentală. Organismul trebuie să se relaxeze timp de cel puțin o oră înainte de culcare. Supraalimentarea, consumul de băuturi stimulante, țigările complică situația. În schimb, se știe că alimentele care conțin carbohidrați ne ajută să adormim.
Munca grea implică întotdeauna o schimbare de activitate, atunci cînd veniți acasă. Doar astfel veți puteți adormi. Apropo, încălzirea picioarelor accelerează adormirea. Temperatura ideală pentru somn este de 18-25 de grade Celsius.
Somnology vina mediu foarte urban. Iluminat artificial, programul de lucru intens, stres - acestea sunt principalii vinovați. Există un mod în sport, aderarea la week-end.
Pentru a te înviora de dimineață, trebuie să aprinzi o lumină puternică sau să ieși afară, la balcon pentru a respira aer curat, să bei ceai sau cafea, să faci cîteva exerciții fizice. La începutul zilei de lucru este de dorit să se includă lumina albă strălucitoare sau albastră și nu galbenă, deoarece împiedică dezvoltarea hormonului somnului, melatonina si elimină somnolența.
Trebuie să știți că un somn de zece minute restabilește activitatea creierului pentru o oră. Deaceea chiar și somnul neîndelungat ajută la "resetarea" creierului. Dar acest lucru poate fi practicat numai de persoanele care nu suferă de insomnie.
Sursa: moldovenii.md