De ce materiale naturale sunt mai bune?
Când sosește timpul de reparații sau este necesar de a cumpăra niște mobilă, oamenii deseori nu știu ce să aleagă. Piața modernă oferă o mare varietate de produse: din materiale naturale și artificiale. Dar ultimele, chiar dacă sunt mai ieftine, niciodată nu vor înlocui calitatea veritabilă a materialelor naturale.
Materiale de construcții din lemn
Chiar și ținând seama de dezvoltarea tehnologiilor de construcții moderne și materialelor artificiale, este imposibil de a găsi unul care ar înlocui lemnul natural. Lemne din diverse specii de arbori au diferite proprietăți unice, ceea ce face acest material natural atât de valoros. Dacă lemnul este prelucrat corect și exploatat în conformitate cu normele, produsele sale vor servi cu fidelitate mult timp. Desigur, cu cât mai valoroasă este specia de lemn, cu atât mai scump va costa produsul.
Lemnul are o structură unică: o rezistență bună la o densitate medie relativ scăzută, adică acest material oferă o rezistență la diferite influențe fizico-mecanice. Cherestea naturală are o conductivitate termică ridicată.
Avantajul incontestabil al lemnului este un miros incomparabil. Frumusețea estetică a produselor din lemn nu poate fi înlocuită cu orice alt material. De foarte multe ori producătorii lăsa culoarea și textura naturală a lemnului, care sporesc sentimentul de confort și de căldură. Și poate cel mai important - lemnul este un material non-poluant și are un impact pozitiv asupra sănătății umane.
Diferite specii
În industria de prelucrare a lemnului sunt utilizate cel mai des acele specii de lemn care cresc în latitudinile europene.
Stejarul, probabil, este cea mai frecventă cherestea datorită rezistenței și termenului lung de exploatare. El este perfect tratabil, în pofida rezistenții ridicate și tăriei.
Fagul este un arbore mai puțin frecvent, dar de asemenea se bucură de o popularitate destul de mare din cauza durabilității și ușurinței pe tratare. El este higroscopic și, prin urmare, mai susceptibil la putrezire, dar poate fi ușor îndoit fiind supus tratării cu abur, ceea ce este foarte important pentru fabricarea mobilei.
Frasinul de asemenea se îndoaie perfect, dar spre deosebire de fag, este mai puțin predispus proceselor de putrezire. În plus, el se referă la soiurile de mahon prețios.
Din speciile foioase în construcții sunt răspândite următoarele: mesteacăn, plop, arin, tei, arțar.
Printre speciile de conifere în cerere este pinul, având lemnul durabil, moale și ușor în prelucrare; molidul, cu un lemn mai ușor și mai puțin rășinos. Zada diferă prin densitatea ridicată, duritate, are puține noduri, ceea ce este foarte important la prelucrarea obiectelor. Din speciile conifere sunt în valoare brad alb și cedru.
Materiale de construcții
Scândura tivită este o cherestea naturală, fabricată din bușteni de diferite specii de arbori, marginile cărora trebuie să fie curățate minuțios de coajă. Principala diferență a acestor scânduri tăiate din buștenii rotunzi – lipsa de margini necurățate.
Tipul de lemn folosit pentru fabricarea scândurilor depinde foarte mult de scopul ulterior al materialului și modului de exploatare. Cel mai frecvent sunt utilizate speciile conifere.
Scândura tivită tăiată din zada se deosebește prin termenul de exploatare aproape nelimitat (cu condiția utilizării corecte). Lemnul de zada aproape nu este supus unui proces de descompunere. Pinul de asemenea are o înaltă performanță și este destinat utilizării în scopuri industriale, la diverse lucrări de construcții (amenajarea dușumelei oarbe, șarpantei, gardului) și pentru producerea obiectelor de tâmplărie.
Cu același scop sunt utilizate și speciile de arborii foioși. De exemplu, scândura din lemn de stejar se caracterizează prin nivelul crescut de finețe, se supune ușor tratării cu orice scule și finisării cu lacuri. Se prețuiește în tâmplărie și industria de mobilă.