De ce mierea nu se strică?
Savanții au încercat să afle de ce mierea poate fi păstrată practic veșnic. Arheologii, care efectuau săpături ale vechilor morminte egiptene, deseori găseau acolo vase cu miere, care, în pofida vîrstei de aproape o mie de ani, s-a păstrat perfect. Mierea nu doar nu s-a stricat, dat a rămas la fel de gustoasă, de parcă ar fi fost tocmai cumpărată din magazin.
Precum s-a dovedit, acest produs fără termen de valabilitate se obține datorită unui șir de factori.
În primul rînd, mierea este în primul rînd, zahăr, care după proprietățile lui este hidroscopic, adică conține foarte puțină apă, însă poate absoarbe apa, dacă vasul nu e închis. Acest fapt creează un mediu nefavorabil pentru bacterii și microorganisme, care pur și simplu pier. Totodată, mierea este un mediu acid, nivelul de pH fiind de 3-4,5. Acest mediu acid ucide practic tot ce se poate dezvolta în ea.
De ce mierea se păstrează veșnic?
În sfîrșit, albinele adaugă în miere o enzimă protectoare, care amestecată cu nectarul, se descompune în acid gluconic și peroxid de hidrogen. Peroxidul de hidrogen este încă un factor ce previne creșterea bacteriilor în miere.
Anume din această cauză, mierea este utilizată ca remediu. Astfel, pe plăcuțele sumeriene din lut era indicat că mierea se folosea în 30% dintre recomandări. Egiptenii antici utilizau mierea pentru tratamentul afecțiunilor pielii, a ochilor și pentru cicatrizarea rănilor.
Însă deși mierea este un super-produs, dacă o veți lăsa neacoperită într-un mediu umed, ea se poate strica. Însă cît capacul e închis și nu adăugați apă, mierea poate rămîne intactă încă mulți ani.
Proprietățile curative ale mierii
Mierea conține glucoză, fructoză, minerale, inclusiv fier, calciu, fosfat, clorură de sodiu, potasiu, magneziu etc. De asemenea, este bogată în vitaminele B1, B2, B3, Br și B6.
Iată cele mai cunoscute proprietăți curative ale mierii.
1. Previne cancerul și bolile cardiovasculare
Mierea conține flavonoide – antioxidanți, ce reduc riscul apariției unor tipuri de cancer și a maladiilor cardiovasculare.
2.Reduce ulcerele și previne alte maladii gastrointestinale. Mierea ajută în cazul ulcerelor și gastroenteritelor bacteriene.
3. Remediu antibacterian, antifungic
Mierea inhibă dezvoltarea agenților patogeni, ca bacteria E coli, salmonela, stafilococul auriu etc.
4. Normalizează nivelul zahărului în sînge
În pofida faptului că mierea conține zahăr, ea are un indice glicemic mai redus și nu provoacă creșterea bruscă a nivelului zahărului în sînge.
5. Tratează rănile și arsurile
Zaharurile simple și proprietățile antibacteriene creează un efect cicatrizant.
6. Înmoaie tusea și reduce iritațiile din gît
Studiile au demonstrat că mierea de hrișcă este eficientă atît în cazul tusei de noapte ca și siropul pentru tuse.
7. Îmbunătățește performanțele sportive
Atleții din Grecia antică mîncau miere și smochine uscate, pentru a-și îmbunătăți forma. Se știe că mierea menține nivelul de glicogen și accelerează restabilirea.
8. Prebiotic
Unele tipuri de miere au un efect pozitiv asupra florei intestinale
9. Ten frumos
Substanțele antibacteriene și hidratante din miere au un efect favorabil asupra tenului.