ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce pîinea ieftină este periculoasă pentru sănătate?
 

 

Doctorii, nutriţioniştii şi experţii în alimentaţie ne îndeamnă să nu economisim bani pe sănătate şi să nu cumpărăm pîine ieftină. Majoritatea oamenilor de afaceri tind să obţină un beneficiu maxim, de aceea nu îşi fac griji pe seama calităţii produselor lor şi sănătăţii consumatorilor.

Economisind în toate, producătorii adesea cumpără cea mai ieftină făină. Aceasta poate fi stricată, prea umedă, să conţină corpuri străine, să fie contaminată cu mucegai – nu contează. Pentru a i se conferi un aspect normal făina este uscată, cernută, înălbită înălbitori alimentari sau cu clor (acesta este mult mai ieftin) – şi se obţine făina de calitate superioară. Dar nimic folositor ea nu mai conţine!

În brutărie începe adevărata magie: din făina aparent necalitativă în scurt timp sînt coapte franzele aromate şi crocante. Utilizarea materiei prime reciclate permite economii şi mai mari la producerea pîinii. Niciodată nu v-aţi gîndit unde dispare pîinea care nu a fost vîndută? Se dovedeşte că ea este din nou reciclată, căci conform instrucţiunilor tehnologice, dacă nu există semne de deteriorare pe pîine, ea se macină şi se adaugă în aluatul proaspăt.

Brutarii reduc şi mai mult costurile şi timpul de producţie, îmbunătăţesc aspectul pîinii folosind glutenul şi drojdiile termofile. Glutenul a început să fie promovat în mod activ din 1979 în America. Principalul avantaj al glutenului este că, atunci cînd se adaugă la făină, pîinea devine mai puhavă, poate fi păstrată luni de zile.

Dar cu timpul a devenit clar faptul că glutenul nu este atît de inofensiv. Faptul că el nu este eliminat din organismul nostru, provoacă probleme legate de intestinul subţire.

Drojdiile termofile - tehnologia industrială de cultivare a acesteia a fost dezvoltată mult timp în urmă. Producţia drojdiei termofile este oribilă, dar este foarte ieftină, deoarece se folosesc deşeuri de celuloză şi din industria de prelucrare a lemnului, coji de bumbac, pălării de floarea-soarelui, ştiuleţi de porumb etc.

După o serie de studii, oamenii de ştiinţă au demonstrat că drojdiile termofile rezistă la temperaturi înalte şi nimerind în organismul nostru se reproduc activ, creînd condiţii favorabile pentru creşterea rapidă a agenţilor patogeni. Toate acestea conduc la o perturbare a sistemului digestiv, astfel încît apar afecţiuni ale stomacului, pancreasului, vezicii biliare, ficatului şi intestinelor.

În ciuda acestor fapte, pîinea ieftină este foarte populară în rîndul populaţiei. Mulţi refuză să cumpere pîine mai scumpă, conducîndu-se de ideea: "Dacă nu există nicio diferenţă, de ce să plătesc mai mult?".

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Duminică, 05 februarie 2012
Vizualizări: 3321

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
23
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
309
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
473
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
352