ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce sa-ti faci casa de lemn

Foarte aproape de casa mea, de două luni încoace o echipă de 10 oameni ridică o casă de lemn. De la momentul în care au săpat fundația până în clipa când au terminat de ridicat practic toată casa, și au finalizat acoperișul au trecut circa șase săptămâni. Casa de lemn a fost realizată din panouri modulare prefabricate, din grinzi și alte detalii care toate au fost aduse bucăți de la producător.

Nu știu care este producatorul, și nici nu contează, în povestea aceasta dat fiind faptul că astfel de firme care fac panouri prefabricate pentru case din lemn sunt destule și le poate găsi oricine la o simplă căutare pe internet. Ceea ce contează este că s-au folosit panouri modulare și implicit lemn care a fost tratat chimic pentru a preveni atacul insectelor și pentru ignifugare.

I-am întrebat pe care care lucrau la casa de lemn când s-au făcut procesele de tratare chimică și mi-au spus că în urmă cu doi ani de zile, după care panourile și celelalte elemente au fost depozitate într-un spațiu cu mediu controlat pentru ca lemnul să se aerisească. Doar elementele de detaliu și cele care priveau direct structura casei în cauză au fost realizate și tratate chimic pe loc.

Tratarea chimică a lemnului este una din cele mai importante condiții care trebuie îndeplinite pentru casele din lemn. Prin această măsură lemnul este asigura împotriva focului, dar mai ales împotriva insectelor și mucegaiurilor, dar și eventualelor probleme pe care le-ar putea face rozătoarele, iar acestea sunt chiar mai importante decât protecția împotriva focului.

Și dacă tot m-am băgat în vorbă cu oamenii care munceau la casa de lemen i-am întrebat pe proprietari, și ei în echipa care lucra sub coordononarea unui maistru specialist în case de lemn, de ce au ales o astfel de casă, de ce au preferat o casă de lemn în locul uneia tradiționale din cărămidă și ciment.

Iată argumentele lor: este mai ieftină cu circa 25% decât o casă de cărămidă și ciment, au ales un proiect foarte frumos, extrem de bine compartimentat în interior, care le-a plăcut foarte tare. Casa de lemn are ferestre mari, mult mai mari decât ar fi putut realiza la o casa de cărămidă identica ca proiect cu cea din lemn. Din punctul lor de vedere acestea au fost motivele principale pentru care merită să-ți faci casă de lemn. Dar mai sunt și altele, cel puțin la fel de importante. Estențială a fost durata construcției, care este incomparabilă comparativ cu a unei case tradiționale. Casa de lemn este complet în picioare în două luni de zile, perfect finisată și perfect locuibilă, în circa trei luni de la începutul lucrărilor, comparativ cu una clasică unde ai nevoie, în cel mai bun caz de 6-8 luni și nici atunci nu-i gata cu adevărat.

Mai adaugă pe lista cu avantaje pentru o casă de lemn economia la caldură, pereții fiind foarte buni izolatori, rezistența la cutremur și frumusețea fără egal unei case de lemn…

De ce sa-ti faci casa de lemn

 

Sursa: casa-gradina.ro

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 20 februarie 2016 13:00
Vizualizări: 2671

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325