De ce şi unde au plecat concetăţenii din orașele înăbuşitoare?
A trăi împreună cu clanul său şi a lucra pe Internet? Ideea privind construirea moşiilor, a îndemnat mii de oameni la acţiune: ei, părăsind totul, au plecat pentru a se stabili cu traiul la sol. Ce îi impune pe oameni un astfel de pas drastic? Cum se dezvoltă ulterior viața lor? Din birouri în cîmpii. În 2001, mai mult de 70 de familii din oraşul Novokuznetsk, pătrunse de ideile prezentate în cărţile lui Vladimir Megre, au decis să întemeieze moşii. "Sunt cărţi, care citindu-le , înţelegi, că anterior ai trăit altfel”, - relatează Andrei Dudkin, directorul întreprinderii, cu o denumire originală ”Pentru renașterea satului Novîi puti” din aşezarea "Roua siberiană".
- Aveam 21 de an, în spatele meu a rămas Facultatea de Automatică şi munca în ziar, iar în viitorul apropiat mă aşteptau doar terminatorii şi războaiele de stele. Cel mult, mi-am imaginat să fiu vînzător de computere. Dintr-o dată am înţeles că ar trebui să trăiesc la sol. Astfel de oameni ca mine, cu o "conştiinţă schimbată", ne-am adunat cîțiva și am decis să acționăm. Cu mare dificultate, oamenii au găsit un teren pentru a-şi pune în aplicare ideile proprii. A trebuit să ne mutăm în districtul Prokopievski. Oficialii nu înțelegeau de ce aveam nevoie de pămînt, chiar credeau că suntem o sectă, - continuă Andrei, -în acele timpuri oamenii părăseau satele și fugeau în oraşe. Am găsit un sat părăsit, cu trei case vechi și s-a început calvarul nostru de zece ani, cu perfectarea documentelor funciare. Desigur, această incertitudine a afectat şi fondarea aşezării: oamenii s-au temut să construiască case pentru că în orice moment puteau fi ridicaţi de pe terenurile lor. Una dintre primele moșii a fost construită de o mamă singură cu trei copii!
Pentru a-şi realiza visul, de a avea o casă proprie, ea a însuşit regulile de obţinere a permisului de conducere, a cumpărat o maşină cunoscută, ieftină, marca "Jiguli" și a început lucrările de construcție. Exemplul ei i-a inspirat şi pe alții. În prezent, în sat locuiesc 30-50 de familii, 10 - în mod constant. Construim drumuri, conectăm la reţeaua electrică, există o casă comună pentru oaspeți, construim un centru de cultură.
Libertatea? Una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă coloniștii este decizia de a renunţa la toate: locul obişnuit, casa, cercul de comunicare familiarizat. Este groaznic de a distruge lumea obișnuită. Nu mulți oameni sunt capabili de acest lucru. Dar, cum să te decizi? Trebuie doar să faci primul pas, - spune Andrei. - Nu este nevoie să stai și să aștepţi apariţia banilor necesari, trebuie să vinzi apartamentul și să începi construcţia, dacă există o astfel de dorinţă! Aici nu va fi potrivită opţiunea de a construi o vilă suburbană. Este foarte important ca omul, familia să trăiască permanent la moșie, creând un spațiu de familie. Poate că coloniştii sunt atraşi de faptul ca prin construirea moşiei și vieţii în ea, devii liber: nu lucrezi pentru stat, nu mai eşti sclav al sistemului conceput pentru un singur scop - de a te folosi ca o forță de muncă pentru a satisface nevoile unei mâini de oameni. Deoarece Kuzbas este o zonă industrială. Și imaginați-vă, dacă oamenii vor începe să părăsească localitățile, cine va lucra în mine, la uzine şi cine va munci din greu pentru a acumula averea oligarhilor?
Poate acesta şi este motivul, de ce e atât de greu să obţii un teren în regiunea Kuzbas, pentru a întemeia o moşie. Şi dacă în majoritatea zonelor din Rusia, există deja o duzină de așezări în regiune, la noi avem doar trei, din care se dezvoltă activ numai una. De unde să luăm bani? Cele mai multe controverse provoacă problema privind asigurarea viabilităţii moşiilor. Şi dacă cu legume, fructe și lapte ne putem asigura, restul ar trebui să cumpărăm. Majoritatea coloniştilor continue să depindă de oraşe, unii lucrează în Internet pentru aceleași oligarhi. Desigur, există o mulțime de proiecte de susținere a vieții, dar realizările reale nu sunt eficiente. La noi în aşezare, de asemenea, nu a fost soluţionată definitiv problema în cauză, deoarece am fost ocupaţi de perfectarea documentelor funciare, - continue Andrei, - dar totuşi avem unele surse de venit: munca la întreprinderea de gater, ajutor în lucrările de construcţii, vânzarea ciupercilor, fructelor de pădure, produselor cultivate la moşie. Eu, de exemplu, am de gînd să deschid o întreprindere pentru asamblarea turbinelor eoliene, o casă hotelieră de iarnă pentru familiile normale care nu consumă alcool şi caută să se odihnească. Andrei, însuşi nu s-a mutat definitiv în aşezare, explicînd acest lucru prin faptul că sub conducerea lui, funcţionează cîteva întreprinderi. Desigur, ideea privind construcţia moşiilor este foarte lucidă, dar în procesul de punere în aplicare se modifică rezultatul: deocamdată pentru majoritatea locuitorilor din regiune, moşiile sunt aceleași vile suburbane. Și nu există nici-o asigurare pentru a trăi liber în țara ta şi a crea spaţiul iubirii, nimic nu poate impune oamenii să se stabilească definitiv în aşezare. Aici, lipsesc principalele lucruri: un venit stabil și o educație adecvată pentru copii",
Sursa: soolarboy.blogspot.com