De ce sînt mai optimiști oamenii care mănîncă fructe şi legume
O serie de studii efectuate recent demonstrează un consum regulat de legume şi fructe generează un comportament mult mai optimist pentru persoanele care au în meniul zilnic suficiente plante sau produse vegetale, potrivit Independent News.
Un nivel ridicat de consum al legumelor şi fructelor duce la secreţia unui nivel ridicat de substanţe bogate în caroten. O substanţă compusă a carotenului este beta-carotenul, un pigment găsit în fructe precum portocalele, în legumele verzi şi cele cu multe frunze.
"Persoanele care sînt în general optimiste au în sînge niveluri ridicate de caroten şi beta-caroten. Acesta este un prim studiu care demonstrează că între optimism şi sănătate există o relaţie strînsă", susţine Julia Boehm din cadrul Universităţii Harvard, divizia de Sănătate Publică.
Una dintre teoriile cercetătorilor susţine că antioxidanţii ar avea un efect de destresare asupra consumatorilor lor.
Studiul a analizat concentraţii de mostre de sînge care aveau substanţe antioxidante, inclusiv caroten şi beta-caroten, dar şi vitamina E, de la aproape 1.000 de persoane din Statele Unite ale Americii, atît bărbaţi cît şi femei cu vîrste cuprinse între 25 şi 74 de ani.
Cercetătorii au descoperit că dintre persoanele evaluate cele care aveau mai mult caroten în sînge erau cu 13 procente mai optimiste comparativ cu ceilalţi subiecţi.
Carotenoizii se regăsesc în legume și fructe portocalii (portocale, mandarine, morcovi) și plante aromatice (mărar, pătrunjel, măcriș, țelină).
Sursa: moldovenii.md