De ce trebuie să folosim îngrășăminte organice?
Îngrășămintele în baza carbohidraților sporesc productivitatea plantelor și produselor agricole.
Dezvoltarea industriei fertilizanților organici și naturali reduce impactul negativ. Deși acestea nu sunt o noutate, nu fiecare înțelege cît de importantă este alegerea produsului natural pentru organism și mediul înconjurător.
Principalele avantaje ale utilizării substanțelor organice:
1. Produse calitative
Utilizarea îngrășămintelor organice garantează că produsele alimentare nu conțin substanțe chimice nocive. Cei ce preferă producția naturală sunt mai puțin expuși la asemenea boli ca ictusul, cancerul, anemia, diferite afecțiuni ale pielii, în comparație cu cei care se alimentează cu produse obținute în baza aplicării chimicalelor.
2. Reducerea cheltuielilor
Cele mai multe îngrășăminte organice sunt obținute local sau la ferme. Iar costul lor e mai mic decît cel al chimicalelor, ce sunt create de corporații agricole mari.
3. Circuitul substanțelor hrănitoare
Fertilizanții organici au un impact complex:
- Sporesc productivitatea culturilor agricole
- Ameliorează calitatea produselor finite
- Sporesc conținutul de humus și a elementelor hrănitoare
- Ameliorează proprietățile agrofizice ale humusului, regimul acvatic și aerian al acestuia.
4. Fertilitatea solului
Închipuiți-vă că solurile Indiei și Chinei încă sunt fertile, în pofida practicării agriculturii de veacuri. Solurile au rămas „vii”, deoarece în trecut au fost aplicate îngrășăminte organice.
5. Angajarea în cîmpul muncii
Îngrășămintele organice soluționează problema angajării populației în cîmpul muncii, mai ales la sate. Fertilizanții chimici sunt fabricați la întreprinderi mari automatizate, cîte cîteva milioane de tone pe an. Prezența umană este exclusă la maximum în procesul de producere.
Produsele organice însă sunt obținute local și în cantități mai mici. De aceea producția îngrășămintelor naturale este un sector atractiv pentru majoritatea oamenilor, care își găsesc „locul sub soare”, adică se angajează la ferme.
Viitorul agriculturii trebuie construit anume în baza tehnologiilor organice. Cultivarea atitudinii grijuliii față de natură din partea fermierilor și consumatorilor va permite restabilirea resurselor naturale și va reduce dependența de resursele epuizabile.
Sursa: rodovid.me