De ce trebuie să mîncăm mere?
Deseori, noi preferăm să consumăm produsele importate, uitînd de fructele și legumele locale. Acest lucru se referă în mare parte și la mere, care sunt atît de obișnuite și acceibile încît nu pretind la rolul de remediu natural miraculos.
Între timp, strămoșii noștri cunoșteau proprietățile curative ale merelor, or, în zadar acestea sunt prezente în poveștile și legendele ca simbol al fertilității frumuseții și sănătății.
Iată doar cîteva dintre proprietățile utile ale merelor obișnuite:
1. Prelungirea vieții
Potrivit rezultatelor studiului efectuat de chimiștii americani în 2011, savanții au putut demonstra sporire longevității la animalele hrănite cu mere în proporție de 10%. Există, de asemenea și probe privind prelungirea activității acestor animale. Deși cercetările în prezent sunt efectuate în laborator, nu există impedimente în aplicarea acestor concluzii și față de om.
2. Îmbunătățirea memoriei
Conform cercetărilor efectuate de Universitatea din Massachusetts, consumul de mere sporește unei substanțe în creier ce asigură capacitatea creierului de a se modifica și de a crea noi structuri. Sporirea acetilcolinei contribuie la îmbunătățirea memoriei și prevenirea maladiei Alzheimer.
3. Reducerea riscului infarctului și ictusului
Despre infarct, ictus și ateroscleroză știu toți. Iar ceea ce nu știți este că merele pot reduce cantitatea de LDL-colesterol cu 23%. Este o realizare incredibilă: în cazul administrării de preparate medicinale, acestea pot reduce LDL-colesterolul cu 18-50%, avînd o serie de reacții adverse. Merele însă tratează fără efecte secundare.
4. Reducerea riscului maladiilor canceroase
Potrivit studiilor efectuate în Hawai, există o corelare între consumul de mere și riscul apariției cancerului pulmonar la ambele sexe. Astfel, în grupul care consuma mere a fost înregistrată o reducere a riscului de cancer cu 40-50%. Acest fapt poate fi explicat prin proprietățile antioxidante ale merelor, ce blochează anumite procese în organism, responsabile de dezvoltarea cancerului pulmonar.
Sursa: rus-health.info