De cealaltă parte a antichităţii. Partea a cincea. Filozofia strategică a vieţii
În lumea antică, legendele ne făceau mai înţelepţi, ne captau atenţia şi ne călăuzea spre sentimente mai măreţe, mai intangibile, ca Universul nostru, ca aflarea noastră în el. Mai tîrziu, am creat din aceste legende o ştiinţă – filozofia. Aceasta se extindea prin noi legende, noi teorii şi le ajuta oamenilor să se privească dintr-o parte, la locul şi la rolul lor pe pămînt. Astăzi, ne vom opri la strategia filozofică pentru viaţă, ce ne ajută pe fiecare dintre noi să mergem pe calea sa. Aceste căi sînt diferite, dar ce reprezintă ele, care este structura lor, ne-a relatat conaţionalul nostru din Moldova, bikerul, călătorul şi fotograful, scriitorul şi filozoful – Ghennadii Şatov.
Studiul vieţii…
Viaţa personală este un rîu între două maluri. Ea e frumoasă, străluceşte în cursul său, între două maluri pitoreşti. Dacă privim acest rîu de sus, atunci putem vedea că în fiecare porţiune, malurile arată diferit şi sînt aranjate diferit. Ba sînt nişte mlaştini, ba e un mal abrupt, ba acoperit cu pădure şi păşuni. Rîul poate fi foarte lung, să traverseze întreg continentul, sau scurt, de doar cîţiva kilometri. Fiecare are rîul său, un rîu individual – viaţa. Iar aceste două maluri sînt „Lumea energiei” şi „Lumea ideilor”. Noi ne naştem cu o energie materalizată, dar trebuie să plecăm într-o lume infinită, a ideilor, variantelor de soluţii şi a fanteziilor. Şi asta e totul. Dar ce se află între cele două maluri?
Iar între maluri trece apa – rîul vieţii. Apele rapizi, ce iniţial ne poartă haotic, ne cheamă să începem a conduce cu aceste fluxuri energice. Cînd vom veni la un curs armonios, apa vieţii ne va îndruma din armonie spre căutare. Spre căutarea sensului vieţii, a unei noi direcţii a gîndului, vieţii, sentimentelor, care ne va dărui o stare extrem de minunată. Din toate acestea noi trebuie să creăm ceea pentru ce am venit pe lume. Noi sîntem subiectiv, individuali, jucăm roluri diferite, iar stările noastre minunate diferă foarte mult. Dar dacă le privim din punctul de vedere al filozofiei strategice a vieţii, ele ne oferă misiunile noastre personale. Stările noastre excelente devin o sursă de generaţie a tuturor stărilor, ideilor, acţiunilor, soluţiilor şi tuturor celor necesare pentru îndeplinirea misiunii personale.
Filozofia strategică a vieţii în detalii de la Ghennadii Şatov…
Orice cunoştinţe teoretice, visele noastre, fanteziile, fără a fi aplicate în viaţă nu au nici un rost. Creştinismul, islamul, filozofia strategică a vieţii sau arta oratorică – toate acestea sînt apeluri spre aplicarea unui mod de viaţă. Cineva vă oferă sfaturi pentru schimbarea situaţiei, pe o porţiune mică a vieţii voastre, iar undeva este prevăzut un spectru mai mare pentru schimbarea modului de viaţă. Scopurile, ce se poate şi ce nu, totul e inclus în acest spectru. În realitate, absolut totul, orice sursă, orice om, fiecare întîlnire şi fiecare cuvînt au impact asupra vieţii noastre.
Cu ajutorul acestei influenţe, fiecare om îşi poate schimba modul de viaţă, pentru a o îmbunătăţi. Noi ne putem schimba modul de viaţă prin schimbarea mentalităţii. După mentalitate urmează alte acţiuni, ce ne conduc la rezultatele scontate. Dacă sîntem mulţumiţi de rezultate, atunci ne consolidăm acest vector şi mergem mai departe. Dacă nu – atunci ne schimbăm vectorul de mişcare.
Imaginea strategică a lumii
Lumea înconjurătoare constă doar din trei elemente: timp, energie şi idei. Ele şi sînt valorile acestei lumi.
Valorile
Valorile sînt ceea fără de care viaţa nu e posibilă, în principiu. Este fundamentul filozofiei strategice. Timpul este spaţiul în care se naşte şi se află materia. Energia, este putere, emoţii şi sentimente. Iar ideea este scopul, sensul şi conştientizarea. Există criterii calitative ale fiecărei dintre aceste valori. Timpul este totul ce e util. Energia – tot ce e plăcut, iar ideea – lucrurile interesante. Cu cît mai multe dintre aceste valori de bază le are omul, cu atît mai colorată, mai îndelungată şi mai înţeleaptă e viaţa lui. Dobîndirea valorilor conduce la sporirea oportunităţilor. Omul de succes are capacitatea de a dobîndi valori. Ce nu am face, orice formă, abstractă sau reală, fizică, este setea dobîndirii uneia dintre aceste valori, sau a combinaţiei lor în varianta ideală. A patra variantă nu există.
Imaginea lumii pentru fiecare om arată în felul următor: naşterea, viaţa şi odihna. Lumea energiei naşte omul. Lumea materiei manifestă viaţa în el, iar lumea ideilor este ceea ce va rămîne după el.
Viaţa omului este o metodă de a uni două lumi. Lumea energiei cu lumea ideilor. În opinia strămoşilor noştri antici, pămîntul a fost întotdeauna simbolul energiei, iar cerul simboliza ideile. Omul însă trăieşte între aceste două stihii, între pămînt şi cer. Şi viaţa lui se manifestă prin realitate şi percepţiile realităţii.
Conform filozofiei strategice a lui Ghennadii Şatov, de la malul naşterii omul primeşte energia şi oportunităţile. Malul calmului ne oferă ideea, iar viaţa lui capătă sens, scop.
Etapele vieţii
Etapele vieţii sînt cinci curente ale rîului. Întreaga cale a vieţii constă din cinci etape: haos, armonie, căutare, aspiraţii şi stare excelentă.
Haosul este atunci cînd omul învaţă să interacţioneze şi să reacţioneze cu mediul, precum şi să-şi determine necesităţile. Este teritoriul dependenţei de pasiuni şi circumstanţe. Un asemenea om nu este liber. El depinde de nevoi, gîndurile lui funcţionează la înlăturarea lor, pentru a obţine un anumit echilibru şi armonie. El face acest lucru stîngaci, fiind atras ba într-o parte, ba în alta. O consecinţă a dependenţei de nevoi este lipsa dreptului la alegere. Pentru că el nu poate alege. Toate eforturile lui sînt îndreptate acolo unde este nevoie. El nu este interesat de alte subiecte. Etapa haotică, această abordare haotică a gîndurilor, acţiunilor, a vieţii, în general. Omul acţionează aşa cum poate, dar nu aşa cum trebuie, pentru că nu ştie cum trebuie. Cel care doreşte să facă ordine în acest haos şi să devină independent tinde spre armonie.
Armonia este capacitatea de a-şi realiza libertatea alegerii. În starea de armonie, interesele omului nu sînt condiţionate de deficitul unei sau altei valori. În această etapă a vieţii sale, omul devine capabil să-şi protejeze toate valorile sale, materiale, emoţionale şi să-şi realizeze căutarea strategică. În starea de armonie căutarea nu este condiţionată de deficit. Acest studiu al abilităţilor, talentelor, care constituie premisele pentru adoptarea deciziilor echilibrate şi determinate. Doar în această stare, omul are posibilitatea de a-şi găsi rolul său, predestinarea sau vocaţia.
Următoarea etapă- căutarea
Este o tentativă de a descoperi cea mai productivă activitate şi implicare. Este dobăndirea rolului, vocaţiei, predestinaţiei şi misiunii. La etapa de căutare noi testăm, verificăm raportul dintre cele găsite şi cele ce le avem deja şi gestionăm aceste cunoştinţe noi, verificate. Dacă toate acestea, din toate punctele de vedere, este avantajos şi rentabil, atunci devine demn de aspiraţiile, forţele, resursele şi străduinţele aplicate în această direcţie. Atunci şi doar atunci, capacităţile şi talentele noastre, ce le avem de la naştere, vor fi apreciate la maximum. Adică, noi vom obţine nota maximă – recunoaştere şi bani. Este o perioadă de mobilizare totală şi de atingere a unui nivel înalt de măiestrie, ce ne oferă în final stări minunate.
În aceste stări perfecte, calitatea şi fluxul gîndurilor, a ideilor se află mereu în creştere. Starea perfectă este pot, vreau şi realizez. Adică este o stare de putere, de disponibilitate de a accepta orice schimbare în viaţă, o stare de securitate şi încredere. În această etapă, viaţa omului este plină, plăcută, utilă şi interesantă. El este mulţumit şi se percepe în măsură deplină deţinătorul a celor trei valori de bază. Este perioada cînd toate dorinţele lui se realizează. Stările perfecte sînt cele mai bune etape de a te cunoaşte pe sine însuşi, pentru călătoriile prin viaţă, cînd te simţi la fel ce bine în orice condiţii. Eşti mai puternic decît sarcinile tale. Eşti echitabil, modern şi puternic. Secretul obţinerii acestori stări perfecte se ascunde în abilitatea de realizare la maximum a propriului potenţial.
Şi, desigur, fiecare dintre noi îşi doreşte să plece din această lume în una dintre aceste stări perfecte.
Va urma …