Decorațiunile și alimentele rămase de la Crăciun merită o a doua șansă
În timpul sărbătorilor de iarnă, consumăm cu aproximativ un sfert mai multe resurse decât în restul anului. O parte dintre acestea devin, inevitabil, deșeuri. Există însă câteva metode simple de a evita risipa, reutilizând sau reciclând deșeurile produse în aceste ultime câteva zile.
Ce facem cu decorațiunile stricate
Instalațiile de lumini utilizate pentru împodobirea pomului de Crăciun sau pentru luminarea clădirilor pot fi reparate dacă s-au defectat, pentru a fi refolosite anul următor. Există numeroase tutoriale în care se explică posibilele probleme și soluțiile pentru acestea.
Trebuie știut însă că, dacă niciuna dintre variantele propuse nu funcționează, instalațiile pot fi reciclate. În orașul Shijao din China, există 9 fabrici care importă şi procesează anual cate o mie de tone de instalaţii de pom stricate. După ce le toacă mărunt, separă plasticul, cauciucul și sticla – din care fabrică tălpici de papuci – și trimit metalul și alama către alte fabrici de reciclare.
În cazul decorațiunilor deteriorate, opțiunile sunt multiple. Globurile sparte pot fi mărunțite și apoi introduse în globuri transparente, pentru a crea altele noi, sau chiar folosite ca decor pentru rame.
În cazul în care ați primit numeroase cadouri învelite în hârtie de împachetat, trebuie să știți că există mai multe metode de a refolosi acest tip de ambalaj dificil de reciclat. Îl puteți utiliza pentru a personaliza cutii, pentru a proteja obiecte fragile sau chiar pentru a curăța geamuri sau a face liste pentru cumpărături (pe partea albă).
Cum refolosim resturile alimentare
Mai mult de un sfert dintre deșeurile produse în gospodărie sunt resturi alimentare, iar de Crăciun, risipa se intensifică. Există însă soluții simple pentru a o evita sau pentru a o limita. Aperitivele, friptura și legumele pot fi refolosite la salată, frittata sau supă.
Resturile solide mai pot fi integrate în compoziția pentru chiftele, iar dulciurile de care v-ați plictisit pot fi măcinate și transformate în bomboane de ciocolată.
Pentru rețete mai complexe care au la bază refolosirea unor mâncăruri, puteți consulta blogul lui Jamie Oliver sau revista GoodFood.
De asemenea, o altă metodă pentru a evita risipa alimentară este cea de a îngheța o parte dintre mâncăruri, pentru a le consuma ulterior. Trebuie însă ținut cont de faptul că, odată înghețată, hrana își pierde din proprietăți, iar în unele cazuri nu se recomandă conservarea unor alimente în acest mod. Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a creat un ghid online pentru a informa consumatorii asupra siguranței alimentare în cazul înghețării hranei.
Sursa: green-report.ro