ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Defrișarea pădurilor este periculoasă!
 

 

Din păcate, pentru un număr foarte mare de oameni pădurea este doar o sursă de lemn. Putem schimba această situație doar prin furnizarea informațiilor privind importanța pădurilor și consecințele distrugerii lor. Pădurile oferă beneficii economice și în același timp asigură nevoile de bază ale omului. Lipsa de dezvoltare în unele zone a dus la utilizarea abuzivă a resurselor forestiere. Creșterea populației a sporit cererea pentru noi terenuri cu destinaţie agricolă, așezări și structuri, ceea ce a afectat starea pădurilor.

 

Summit-ul Pământului

În 1992 ONU a organizat Summit-ul Pământului la care comunitatea internațională a fost avertizată despre pericolele asociate cu defrișarea pădurilor. Ca urmare, guvernele din întreaga lume au început să depună eforturi pentru a preveni dezastrul, realizând măsuri pentru a asigura conservarea și dezvoltarea durabilă a pădurilor. La Summit-ul Pământului a fost înfiinţat Grupul interguvernamental în domeniul pădurilor, pentru a monitoriza punerea în aplicare a programului "Politici forestiere". Toate țările ar trebui să ia parte la înverzirea planetei prin plantarea copacilor. Gestionarea pădurilor ar trebui să se desfășoare în așa fel, încât să răspundă nevoilor sociale, economice, ecologice, culturale și spirituale ale generațiilor prezente și viitoare.

Este necesar de a oferi asistența financiară internațională țărilor în curs de dezvoltare, pentru a le permite să protejeze resursele forestiere. Politica de conservare a pădurilor ar trebui să susțină identitatea, cultura și drepturile popoarelor indigene, prin punerea în aplicare a gestionării durabile a pădurilor, adaptate la respectarea normelor de protecție a mediului înconjurător. Astfel de programe ar trebui să fie dezvoltate de către guverne, organizații non-guvernamentale, întreprinderi private în colaborare cu toate părțile interesate.

Funcțiile pădurii

Funcţiile ecologice:
Pădurea este mediul de habitat pentru majoritatea animalelor și mediului natural pentru plante.
Pădurea creează și menține solul pentru agricultură.
Pădurea participă la formarea condițiilor climatice.
Pădurea reglează ciclului apei și oferă o aprovizionare constantă cu apă.

Funcţiile economice:
Pădurea este o sursă de lemn.
Pădurea creează condiții pentru agricultură.
Pădurea este o sursă a componentelor utilizate în producerea medicamentelor/preparatelor.
Pădurea participă la dezvoltarea ecoturismului.
Pădurea oferă de lucru pentru silvicultori, oameni de știință și alte categorii de lucrători.
În ciuda tuturor acestor funcții importante suprafaţa pădurilor devine tot mai mică ca urmare a construcției autostrăzilor și barajelor, mineritului, exploatării forestiere industriale, construcției aşezărilor, incendiilor forestiere, poluării și agriculturii.

 

Consecințele defrișării pădurilor:

Secete, inundații, eroziunea solului și deșertificarea solului .
Schimbările climatice provoacă încălzirea globală.
Dispariția unor specii de plante și animale (pierderea biodiversității).
Foamea și sărăcia.
Pierderea locurilor de muncă.
Conflicte apărute din cauza terenurilor fertile.

 

Ce se poate face pentru a salva pădurile?

Putem reduce consumul de hârtie și de lemn. Să utilizăm hârtia reciclată din resturi sau din materiale nelemnoase. Să selectăm hârtia în fabricarea căreia nu a fost utilizat clor. Întotdeauna să scriem pe partea de verso a hârtiei, dacă este posibil.

Să gestionăm responsabil întreprinderea. Proprietarii întreprinderilor trebuie să știe că ei sunt responsabili în faţa comunităţii pentru acțiunile dăunătoare pentru mediul înconjurător. Dacă vă pare că acțiunile companiei sunt rău intenționate, trimiteţi administraţiei companiei o scrisoare în care veţi exprima îngrijorarea dvs.

Folosiţi produse re-utilizate sau reciclate. Acum aproape orice lucru poate fi reciclat. Întoarceţi umeraşe la curățătorie și folosiţi pachete de carton de lapte ca vase pentru răsaduri.
Alege alimente cu ambalajul minim. Oare aveţi nevoie de pachete separate de suc, când în loc de ele puteţi folosi un termos? Aproape 50% din deșeurile sunt ambalaje.

Plantaţi copaci. ONU a lansat o campanie de plantare a copacilor. Vă rugăm să solicitaţi școala sau clubul dvs. să se alăture campaniei și să ia parte la plantarea copacilor.
Răspândiţi informaţii. Cu cât mai mulţi oamenii vor afla despre moartea pădurilor tropicale importante, cu atât mai mult ei vor lupta pentru a opri acest proces.

Fapte interesante despre păduri

Fiecare secundă dispare o parte din pădurea tropicală egală cu un teren de fotbal. Pădurile din Africa Centrală sunt habitatul natural pentru mai mult de 8.000 de diferite specii de plante. Mai mult de 5.000 de obiecte sunt fabricate din lemn, cum ar fi case, mobilier, creioane, ustensile, garduri, cărți, ziare, bilete de film, pastă de dinți și chiar haine.

Cel mai vechi copac din lume, care are peste 4700 de ani crește în Statele Unite. Acest copac este cel mai vechi "locuitor" al Pământului şi a crescut atunci când egiptenii au construit piramidele.
Mai multe păduri tropicale sunt tăiate pentru a obţine lemnul valoros. Terenurile eliberate sunt folosite pentru agricultură, pășune, iar companiile le folosesc pentru amplasarea întreprinderilor.

 

 

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 29 iulie 2013 13:58
Vizualizări: 13467

Citiţi de asemenea

Cu mai bine de 50.000 de ani în urmă, un meteorit s-a prăbușit pe o stîncă de bazalt, formînd un crater cu un diametru d...
98
În regiunea Penza, într-un apartament mic locuiește o frumoasă puma pe nume Messi.Maria și Alexandru au văzut puma la gr...
110
Începând cu ziua de astăzi, Agenția pentru Eficiență Energetică anunță oficial lansarea proiectului „Clean technology in...
1438
Oamenii de știință au studiat probele de ADN ale microbilor prelevate din 236 de locuri de pe planetă. S-a dovedit că în...
227