Denumirea fast-food duce în eroare
Fast-food are o mulţime de simpatizanţi. Nu contează cît de mult se vorbeşte despre riscurile consumului acestuia, populaţia, în special, tinerii continuă să cumpere momeala otrăvitoare, pentru că este gustos și rapid. Originea gustului delicios este clară: în alimente se adaugă glutamat - arma alimentară a secolului nostru, care orice mîncarea, chiar şi cea otrăvitoare, o va face gustoasă. În ceea ce priveşte "rapid", avem nevoie să explicăm această proprietate mai detaliat. Cuvîntul "fast" în limba engleză înseamnă rapid. Restaurantele fast-food au devenit populare datorită faptului că acolo se poate mînca rapid alimente gătite rapid: pentru locuitorii marilor oraşe care întotdeauna se grăbesc este un colac de salvare. Dar, permiteți-ne să examinăm fast-food-ul îndeaproape: cît de rapid este și oare e rapid în general.
Ce stă în spatele acestei proprietăţi "rapide" și care este prețul acesteia?
Pentru a face acest lucru, să urmărim calea pe care o trec produsele alimentare de la locul de creștere pînă în stomacul dvs, ce fel de transformări au loc și cît timp, energie și forță de muncă sunt necesare pentru aceste transformări. La dorinţă, fiecare dintre dvs poate studia aprofundat această temă şi calcula totul în cifre.
Să luăm, de exemplu, un pateu cu carne sau un hamburger. Să începem de la capăt. Pateul trebuie să fie copt. Pentru a-l coace, aveți nevoie să frămîntaţi aluatul; pentru a frămînta aluatul, trebuie să aduceţi făină, ouă, drojdie, etc. Pentru a aduce făină, aceasta trebuie iniţial să fie măcinată; pentru a aduce ouă, trebuie să creştem găini cu toate condiţiile care reies: adăpostire, hrană, îngrijire. Pentru a măcina făina, trebuie să creştem cereale; pentru a creşte cereale, trebuie să arăm un câmp și să-l semănăm. Pentru a ara un cîmp, trebuie să tăiem mai întîi o pădure. Alte lanţuri alimentare puteţi urmări de sine stătător. Iar, noi vom examina umplutura - carnea. Pentru a pune într-un pateu carne, este necesar să dispunem de carne tocată. Pentru a prepara carnea tocată, trebuie să sacrificăm o vacă. Înainte de a ucide o vacă, trebuie s-o creştem. Pentru a creşte o vacă, trebuie s-o hrănim, s-o îngrijim, s-o lecuim, s-o mulgem, s-o paştem , să cosim fînul. Şi acum imaginați-vă cîte manipulări și transportări complexe a trebuit să îndure "nefericitul pateu" înainte de a fi copt și mîncat. Și dacă îl mîncaţi, aceasta înseamnă că sunteţi implicat în toate astea, chiar şi într-un mod indirect, însă participaţi.
Calea pateului la stomacul dvs nu este deloc simplă. Ea este mult mai complicată decît ciclul de apă în natură. Și pădurile care au fost tăiate undeva, şi vaca ucisă, și o mulţime de drumuri parcurse, combustibil ars pentru a aduce toate componentele împreună și a le trimite în stomacul cuiva. Pentru ce? Un număr mare de personal, care menţine această industrie nesănătoasă? Începînd cu chelnerii, bucătarii, diredicătorii și terminînd cu managerii, contabilii, directorii. Toţi muncesc de dimineața pînă seara de dragul nostru, ca să putem mînca pateuri atunci cînd găsim de cuviinţă?
Oare nu este prețul prea mare pentru un moft mic? Toţi aceşti oameni ar putea face lucruri mult mai valoroase, interesante, creative, utile, în loc să hrănească poporul cu pateuri dăunătoare. De exemplu, a planta păduri - un lucru mare, nobil, important în secolul nostru tehnocratic. Pateurile sunt, fără îndoială, delicioase, dar există lucruri mult mai importante. Şi cum stăm cu sufletul? Spiritualitatea, auto-perfecţionarea, îndeplinirea misiunii, grija pentru Natură? După pateurile delicioase astfel de gînduri complexe nu apar. Iar, după ce pateurile vor fi degerate, trebuie din nou să ne gîndim la serviciu, bani, deşi capul nostru este din nou obsedat de gîndurile la pateuri.
Go home, McDonalds!
Sursa: ecofriendly.ru