ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Deodorant natural și ecologic, făcut acasă




 

Diferenta dintre deodorant si antiperspirant este ca deodorantul permite eliberarea toxinelor din corp prin intermediul transpiratiei axilelor. Bicarbonatul de sodiu este principalul „vinovat” pentru neutralizarea mirosului neplacut deoarece nu blocheaza eliminarea toxinelor prin porii axilari, ci o incurajeaza. Astfel, nu mirosim urat, iar corpul nostru nu este plin de toxine.

Utilizarea unui deodorant natural, ecologic are multe plusuri – evitam contactul cu ingrediente periculoase pe care deodorantele obisnuite le contin cum sunt aluminiul, derivati ai petrolului sau esente si parfumuri artificiale. Atata timp cat avem posibilitatea sa economisim bani si sa ne protejam corpul, de ce sa nu incercam, macar, reteta deodorantului bio?

Secretul retetei consta in diluarea bicarbonatului de sodiu intr-o substanta care poate sa difere in functie de preferinte (de exemplu, ulei de masline extravirgin) si rezulta o solutie care nu irita pielea.

Pentru o cantitate de 100 ml de deodorant bio (care ar trebui sa fie suficienta pentru o luna de zile) folositi urmatoarele ingrediente:

Bicarbonat de sodiu:

Este cel mai important ingredient deoarece ajuta la neutralizarea mirosului de transpiratie si, in acelasi timp, inhiba bacteriile care produc mirosul urat. Ca un bonus, daca aveti pete pe pielea din zona axilara, bicarbonatul o sa va scape de ele. De asemenea, acest ingredient de baza are grija ca deodorantul sa nu fie perisabil; ca sa impiedicati alterarea produsului, cel mai bine il pastrati in frigider.

Cantitate: depinde in functie de toleranta fiecarei persoane; trebuie o toleranta cat mai buna la bicarbonatul de sodiu pentru ca formula sa fie un succes. De asemenea, cantitatea de bicarbonat intr-un deodorant bio pentru femei trebuie sa fie un pic mai mica decat in reteta pentru barbati din cauza faptului ca femeile se epileaza in zona axilara, iar acest lucru creaza o oarecare sensibilitate a pielii.

Asadar, in medie, se adauga 3 lingurite de bicarbonat de sodiu. (Daca observati ca mirosul de transpiratie persista, data viitoare mai adaugati o lingurita.)

Seminte de in:

Semintele de in, utilizate extern, sunt foarte hranitoare si mentin pielea fina si hidratata.
Cantitate: o lingura.

Ulei:

In functie de preferinte, puteti utiliza o gama larga de uleiuri, cele mai indicate fiind cele extravirgine – de cocos, de argan, de masline. Puteti folosi, de asemenea, si unt de cacao sau ceara de albine. Aceste uleiuri au grija ca zona sa primeasca un plus de hidratare.
Cantitate: 1-2 linguri.

Levantica sau musetel:

Amandoua au arome si uleiuri esentiale foarte calmante si hranitoare pentru piele, asa ca alegeti una dintre ele in functie de preferinte sau de cat de usor puteti face rost de ele.
Cantitate: o lingura.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregatiti infuzia de levanda (sau de planta aleasa de dumneavostra):
Clocotiti 100 ml de apa intr-un vas, apoi luati vasul de pe foc si puneti apa clocotita intr-o cana. Adaugati in cana lingura de levantica si lasati amestecul la infuzat, acoperind cana cu o farfuriuta (astfel, uleiurile esentiale nu se vor evapora). Dupa cateva minute dati la o parte farfuriuta (aveti grija sa scuturati in cana si „brobonelele” de apa stranse pe fundul farfuriutei) si strecurati continutul.
2. Adaugati in infuzia obtinuta semintele de in si le lasati sa se hidrateze timp de 10 minute.
3. Apoi, cu mare grija, mixati continutul cu un mixer sau un blender astfel incat toate semintele sa fie perfect sfaramate.
4. Ajutati-va de o lingura pentru a zdrobi fiecare samanta de in astfel incat sa profitati de fiecare picatura de ulei de in.
5. Adaugati apoi si bicarbonatul de sodiu amestecat cu ulei si amestecati foarte bine pana ce tot continutul se omogenizeaza.
6. Pregatiti un recipient in care sa puneti amestecul – daca folositi uleiuri, compozitia va iesi mai lichida si puteti folosi un recipient mai vechi de deodorant cu roll on, iar daca folositi unt de cacao sau ceara de albine, compozitia va iesi mai solida si puteti folosi o cutie de crema.
Nu uitati! Daca pastrati deodorantul bio in frigider, acesta va tine mai mult!

 

Sursa: ecomagazin.ro

Citiţi de asemenea

El petrecea o oră pe drum până la serviciu și o oră înapoi. Cu troleibuzul. Cum s-ar zice, de la un capăt la altul. Asta...
74
O astfel de combinație neobișnuită de arome, probabil, nu poate fi lăudată nici măcar de fructele exotice. Dar cătina în...
60
Cupa Toamnei la Curățenie va organiza cel puțin o sută de Jocuri doar în septembrie 2024.Cel puțin cinci țări din Europa...
107
Celebrul naist și compozitor, Artistul Poporului din Moldova Constantin Moscovici i-a îndemnat pe toți iubitorii de muzi...
228