ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Depresia ne îmbătrîneşte devreme

Oamenii de ştiinţă au descoperit în cel mai nou studiu în domeniu un efect advers neaşteptat legat de modul cum acţionează depresia asupra celulelor din corpul uman.

Depresia poate fura ani din viaţă, pentru că se comportă ca un accelerator de îmbătrînire a celulelor organismului.

Rezultatele publicate în jurnalul „Psihiatrie Moleculară", la 12 noiembrie anul curent, arată că persoanele care suferă sau au suferit din cauza depresiei prezintă telomeri mai scurţi.

Aceştia sînt markeri celulari folosiţi pentru măsurarea vîrstei celulelor. Telomerii sau capetele cromozomilor sînt un fel de scuturi provenite din structura de ADN şi din proteine, care protejează cromozomii şi îi menţine în stare bună.

În mod normal, telomerii se scurtează şi îşi pierd din rezistenţă odată cu trecerea anilor, acest proces iminent ducînd la îmbătrînirea şi degradarea totală a celulelor.

Cercetătorii olandezi au făcut un studiu la care au participat 1.100 de persoane, diagnosticate cu depresie în diferite forme. Tuturor voluntarilor li s-au luat probe de sînge pentru a fi analizate structurile telomerilor.

Din cercetări, experţii au tras concluzia că persoanele care suferă sau au suferit de depresie pierd între patru şi şase ani din viaţă.

În continuare, se mai arată în cercetarea oamenilor de ştiinţă de la Free University din Amsterdam, Olanda, că 1 din 10 oameni este afectat sau va fi victima depresiei, la un moment dat în viaţă.

„Concluziile trase din acest studiu ne-ar putea ajuta să explicăm varietatea plîngerilor legate de starea de sănătate, în special la persoanele care suferă de depresie", spune autorul studiului Josine Verhoeven.

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 16 aprilie 2022 8:39
Vizualizări: 592

Citiţi de asemenea

Hipertensiunea și ateroscleroza sînt cele două cauze principale care duc la afectarea circulației cerebrale.Încălcarea...
0
Într-o școală din Moscova un băiat a încetat să meargă la lecții. Nu merge o săptămână, două... Leova nu avea telefon, i...
518
Aceste plante nu sînt greu de plantat în propria grădină și chiar acasă pe pervazul ferestrei, dar vor fi de neprețuit...
945
Timp de multe secole, mierea a fost renumită printre oameni pentru proprietățile sale vindecătoare. Același lucru se p...
531