Deputații vor să atașeze cetăţenii ruși de cuiburile familiei
Modificările propuse în Codul Civil vizează conceptul de "proprietatea familiei" care nu poate fi confiscată.
Este posibil că în Rusia, va apărea o nouă formă de proprietate, așa-numita "proprietatea familiei", care nu poate fi confiscată de la proprietar în nici-un caz. În caz de faliment, confiscarea, vânzarea, donarea, schimbul și alte operațiuni cu proprietatea familiei sunt interzise. Proiectul de lege în cauză a fost propus de grupul de deputați ai Dumei de Stat denumit "Suveranitatea Rusiei", condus de deputatul Evgheni Fedorov ales pe lista partidului „Rusia Unită”. Reprezentanții camerei inferioare a parlamentului cred că în acest fel ei vor fi capabili să legifereze drepturile rudelor, în special ale copiilor, la proprietatea familiei, care va deveni inalienabilă.
- Modificările aduse legislației vor fixa principiul de mandat viager (pe viaţă) asupra proprietăţii familiei, care poate fi transmisă doar prin moștenire. Astfel vom contribui la crearea cuiburilor de familie, - a subliniat Fedorov .
Conform proiectului de lege, orice cetăţean din Rusia este în măsură să treacă în statutul de "proprietatea familiei" bunuri imobiliare şi terenuri de pământ, autoturisme, bijuterii, proprietatea intelectuală și orice alte obiecte de valoare ale familiei. Toate acestea neapărat vor reveni moștenitorilor. În schimb proprietarul își pierde dreptul de a efectua orice tranzacţii cu proprietatea sa, inclusiv a utiliza ca garanție pentru a lua un împrumut.
Parlamentarii speră ca acest proiect de lege va ajuta la crearea unei protecții suplimentare pentru businessul intern. Faptul că proprietatea nu poate fi vândută sau înregistrată de alt proprietar minimizează posibilitatea atacurilor raider.
- În cazul în care un om de afaceri se declară în stare de faliment, proprietatea familiei nu va fi înstrăinată. Totodată, el nu va avea dreptul s-o pună ca gaj pentru a lua un împrumut, explică parlamentarul.
Astfel, copiii cetăţenilor ruși care vor transfera o parte din bunurile sale în categoria "proprietatea familiei" pot fi siguri de viitorul lor, indiferent de faptul, cât de reuşit vor merge afacerile părinţilor și cât de asiguraţi, din punct de vedere financiar, ei sunt în prezent.
Comitetul Dumei de Stat pentru problemele proprietăţii poate sprijini propunerile membrilor grupului deja în toamnă. Așa cum a spus pentru "Izvestia" membru al comitetului Andrei Svinţov( PLDR ), în ultimul timp s-a agravat problema "asigurării proprietăţii cetățenilor din partea statului", ea urmează să fie rezolvată urgent.
- Dacă vom discuta detaliile şi vom găsi toate căile posibile pentru a rezolva deficiențele, cred că și comitetul, şi fracţiunea PLDR ar sprijini proiectul de lege, care ar ajuta pentru a rezolva problema de raid care s-a agravat. Și acest lucru este valabil nu numai pentru oamenii de afaceri, dar și pentru pensionari, care în mod fraudulos sunt privaţi de proprietate, - a spus deputatul.
Cu toate acestea, el a precizat că legea ar trebui să prevadă un număr limitat de obiecte care fac parte din "proprietatea familiei", altfel, de acest documentul pot profita oficialii corupți.
- Este necesar să excludem elementul de corupție. În caz contrar, oficialii prinşi furând pot înregistra în categoria proprietăţii familiei zeci de apartamente, apoi dacă vor fi condamnaţi pentru o scurtă privaţiune de libertate, astfel o parte esenţială a bunurilor nu va fi supusă confiscării. Fiind eliberaţi, vor deveni miliardari, - avertizează deputatul Svinţov.
Unii experți de asemenea au aprobat inițiativa deputatului Feodorov. Director al Institutului de proprietari ai locuinţelor, Valentina Rostovşcikova, speră că modificările vor încuraja evoluarea instituției de moștenire, care în Rusia nu este dezvoltată deloc. Dar ea a cerut parlamentarilor să lucreze cu atenție la unele dintre nuanțele proiectului de lege.
Legea ar trebui să comenteze şi cazurile excepționale în care este acceptată vânzarea bunurilor . În caz contrar, legea va deveni "cortina de fier" pentru mulți oameni. De exemplu, în cazul în care după trei generații de deţinere a unui apartament în statutul proprietăţii familiei moştenitorul vrea să plece în străinătate pentru ședere permanentă. Nu putem prevede viitorul unei dinastii întregi pentru un termen atât de lung, - a spus expertul.
Deficiențele semnalate în amendamente le-a observat și directorul adjunct al Institutului de cercetări ştiinţifice "Centrul de Dezvoltare" pe lângă Şcoala Superioară de Economie, Valeriu Mironov. El a indicat o confuzie în noţiunile folosite de legislatori.
- Noţiunea este determinată ca "proprietatea familiei", în timp ce vorbim anume despre procedura de moştenire. Dar un moştenitor poate deveni și o persoană care nu este membru al familiei - a spus expertul. - Şi pentru economie în ansamblu este benefic ca afacerile să fie moștenite de managerii eficienţi care, din păcate, în majoritatea cazurilor nu sunt întotdeauna copiii proprietarilor.
Dacă proprietatea va avea o valoare culturală, atunci statutul de "proprietatea familiei", ar priva moștenitorii de dreptul de a transmite aceasta la muzee, - aminteşte Mironov.
Parlamentarii încă mai au timp pentru a asculta opiniile tuturor experților și a îmbunătăți proiectul de lege. Modificările finale aduse de grupul "Suveranitatea Rusiei" încă nu au fost propuse spre examinare în Duma de Stat. Cu toate acestea, parlamentarii speră să prezinte proiectul de lege complet revizuit în Parlament deja, în sesiunea de toamnă.
Sursa: izvestia.ru