ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Descoperire arheologică fără precedent la sudul Moldovei (+Video) 

 

 

Descoperire arheologică de excepţie în localitatea Crihana Veche din raionul Cahul. Specialiştii au găsit un mormînt scitic şi spun că, de la declararea Independenţei Moldovei, nu au mai fost depistate asemenea vestigii. Savanții speră că relicva va atrage mulți turiști.

Arheologii au constatat că, în antichitate, mormîntul a fost jefuit de mai multe ori. Vestigiile au fost descoperite pe un teren cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați. Arheologii au găsit vîrfuri de săgeți scitice, fragmente din amfore grecești, dar și podoabe din aur și argint. Specialiștii presupun că aici ar fi fost mormîntul unei căpetenii de trib.

În procesul de prelucrare a obiectelor găsite, apreciate drept foarte importante, vor fi implicați savanți din România și Polonia.

"După conservare, urmează etapa de reconstituire a imaginii defunctului. În baza acestor mostre de amfore grecești se permite o datare mai sigură", explică arheologul Ion Ciobanu.

Muncitorii spun că sunt onorați să participe la aceste săpături:

"Este o mare bucurie pentru noi. Vrem și în continuare să descoperim, să găsim ceva nou".

"Îmi place să descoper noi lucruri despre istorie. Suntem curioși ce vom mai descoperi".

"Vrem ca Crihana Veche să devină un punct de atragere a turiștilor și să prezinte aceste valori publicului larg. Este foarte important pentru satul nostru. Vor cunoaște toți, și copiii și adulții despre ce s-a descoperit la noi în sat", a spus primarul Rodica Cucereanu.

Obiectele găsite în mormîntul războinicului scit din Crihana Veche, Cahul, datează din secolul IV înainte de Hristos. Pentru desfășurarea expediției, au fost cheltuite 100 de mii de lei.

 

Sursa

Vineri, 31 octombrie 2014
Vizualizări: 1272

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
759
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
191
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
317
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
271