Descoperire fabuloasă pe fundul Mării Negre şi al Oceanului Atlantic (+Video)

/ Vizionări: 4528

Необычайное открытие на дне Черного моря и Атлантического океана (+Видео)

 

 

În mijlocul părţii de sud a Oceanului Atlantic există o zonă aproape lipsită de viaţă, scrie jurnalul.ro cu referire la Wired.com. Acolo nu trăiesc vieţuitoare aproape deloc. Totuşi, oamenii de ştiinţă au scos la iveală mostre de ADN antic de la 5.000 de metri adîncime.

 

Potrivit cercetătorilor, acest ADN provine de la organisme unicelulare care au trăit cu aproximativ 32.500 de ani în urmă. Este pentru prima dată cînd oamenii de ştiinţă iau mostre din această zonă a planetei.

Recent, experţii au luat probe de ADN vechi de 11.400 de ani şi de pe fundul Mării Negre.

Ei speră ca prin testele pe care le vor face să obţină informaţii despre clima din acea perioadă pe Terra, precum şi despre evoluţia mărilor şi oceanelor.

Aici, mostrele au fost prelevate de la numai 980 de metri adîncime. Rezultatul analizei mostrelor a identificat 2.700 de specii de organisme: alge verzi, fungi și dinoflagellates.

Printre aceestea, foarte interesantă este o algă de acum 9.300 de ani. Pînă acum nu existau fosile ale unor alge mai vechi de 2.500 de ani, explică Marco Collen, de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, autor al studiului despre ADN-ul din Marea Neagra.

Specialiștii spun că adîncurile reprezintă cel mai vast mediu în care s-au păstrat mostre de ADN foarte vechi. Ele sînt o fereastră spre trecutul planetei, prin care se poate studia biodiversitatea, explică Pedro Martinez Arbizu, specialist în domeniu la un institut german din orașul Wilhelmshaven.

Organismele unicelulare descoperite în Oceanul Atlantic fac parte din două grupuri, numite radiolarians şi foraminifera. Analiza ADN-ului a identificat 169 de specii foraminifera și 21 de specii radiolarians, dintre care multe necunoscute pînă acum.

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137