ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Descoperirea de 4,5 mii de ani, din preajma Moscovei, poate să producă o revoluție în istoria Europei și a Rusiei

În raionul Istrinski din regiunea Moscovei, arheologii Academiei de Științe a Rusiei au excavat o necropolă, care aparținea purtătorilor culturii Fatianovo - primii păstori și agricultori din Cîmpia Rusească care, probabil, cu milenii înaintea lui Chiril și Metodiu au inventat scrierea comună pentru popoarele, care locuiau începînd de pe teritoriile Europei Centrale şi pînă la Ural. Obiectele, găsite în timpul săpăturilor arheologice, datează din 2600-2500 î. H., adică au cel puțin 4,5 mii de ani.

În zilele noastre, atunci cînd cuvîntul "Vest" a devenit unul de ocară pentru ruși, puțini se mai gîndesc că strămoșii actualilor germani, pribalți și slavi vorbeau în aceeași limbă, care aparținea unei culturi comune - așa-numitelor "topoare de luptă". Oamenii de ştiinţă au numit aceasta civilizație "Fatianovo", după necropola, descoperită în 1873 în apropierea satului Fatianovo (În prezent, în raionul Danilovski, regiunea Iaroslavl). Triburile culturii Fatianovo s-au stabilit pe un teritoriu uriaș: de la Danemarca în vest pînă la Kama în est, de la Vologda la nord pînă la izvoarele rîurilor Oka și Nipru la sud. Descoperirile făcute în ultimii ani de către oamenii de știință pot să producă o adevărată revoluție în ideile moderne despre vremurile "întunecate" ale Rusiei, despre care se presupune că nu avea propria scriere și care a luat calea iluminării odată cu adoptarea creștinismului.

Opoziția falsă a misiunii salvatoare a lui Hristos faţă de moștenirea strămoșilor de-a lungul secolelor a dus la uitare în Rusia iar, uneori, chiar la eradicarea cunoştinţelor de mii şi mii de ani. Nu este exclus ca în timpul nostru iluminat va fi posibilă restabilirea podurilor istoriei, păstrat în mod miraculos în adîncimi, care leagă prezentul și trecutul țării noastre. Mai precis, a țărilor. Avem două instrumente principale pentru aceasta: știința lopeţii - arheologia și știința sufletului, aceea care presupune renunțarea la fanatismul îngust, atît național, cît și religios.

Necropola din regiunea Moscovei a fost găsită de angajații Institutului de Arheologie al Academiei de Științe din Rusia, cînd au explorat teritoriul unei școli private. În timpul săpăturilor au fost găsite topoare de luptă și ritualice, vîrfuri de geriduri, cuțite și vase de înmormîntare. Obiectele descoperite sînt în stare excelentă, deși sînt considerate foarte vechi, acestea fiind de aceeași vîrstă ca şi Piramidele lui Keops și mormintele regale din Ur în Mesopotamia antică. Aș vrea să sper că rezultatele nu numai că vor contribui la înțelegerea mai bună a vieții locuitorilor străvechi, ci și vor face lumină a unuia dintre principalele mistere ale istoriei ruse - scrierea ei străveche. Din copilărie am fost învățați că scrierea în Rusia a apărut după botezul cneazului său Vladimir. Iar alfabetul a fost creat pentru noi de către Chiril și Metodiu. Pînă atunci, chiar şi strămoșii noștri aveau scrierea proprie („certî i rezî” – sistem de scriere slav străvechi) linii incomprehensibile, care nu pot fi descifrate. Aşa a continuat pînă în anul 1989, cînd, în timpul săpăturilor arheologice din așezarea neolitică de la Zabelie (volostea Sominskaia), arheologul Iurie Urban a găsit urme de aşezări ale reprezentanţilor culturii Fatianovo. Senzaţia însă s-a produs, atunci cînd, zece ani mai tîrziu, savantul a anunţat la radioul local rezultatele cercetării ornamentelor cu linie de pe fragmentele unui vas, aparţinînd Culturii Fatianov din aşezarea Zabelie.

Ceea ce a fost inițial considerat ca fiind ornament simplu s-a dovedit a fi cea mai veche limbă scrisă din Europa. Treizeci de caractere preistorice, similare cu cele runice, au fost stabilite în text. Oamenii de știință au reușit să identifice cinci cuvinte întregi ale textului antic, realizate cu ajutorul așa-numitei "tehnici a şnurului" pe căni de lut.

Citiţi de asemenea

    Un an fără pantaloni: anul de minuni și experiențe noi!   Un an în urmă am aruncat ultimii...
8644
Principala caracteristică a pădurii, au aflat cercetatorii, au fost copacii vechi din specia Eospermatopteris și Archaeo...
98
Anume așa – o cremă magică,  de casă propune o femeie de 57 de ani să fie numită crema de întinerire, rețeta căre...
283