Deşertul Sahara va înflori cu reţeaua de energie solară (+ Video)
Deşertul Sahara va înflori cu reţeaua de energie solară (+ Video)
Recent a fost lansat un proiect major al oamenilor de ştiinţă japonezi cu genericul „Sahara Solar Breeder Project”. Scopul proiectului - nici mai mult nici mai puţin, decât soluţia marii probleme omenirii a secolului XXI, şi anume, dependenţa de resurse de energie non-regenerabile.
Ca sursă de energie, dezvoltatorii propun să fie utilizat cel mai mare deşert din lume - Sahara. Dacă ne vom gândi mai bine, este o comoară! Teritoriul imens, pe care se găseşte mai mult, decât destul: a) lumina soarelui), b) nisip cu conţinut considerabil de siliciu, care este materialul de bază pentru producţia siliciului. Ideea simplă, ca şi toate ideile geniale, este de a construi de-a lungul perimetrului deşertului uzine de siliciu şi centrale electrice solare în Sahara însuşi.
Energia obţinută poate fi cheltuită pentru construcţia noilor uzine şi centrale electrice – un fel de "reproducere" exponenţială. În viitor, aceste uzine ar putea furniza energie electrică pentru aproape întreaga lume. În acest scop, dezvoltatorii planifică să utilizeze linii de cablu pentru alimentare cu curent electric din supraconductori la temperaturi înalte.
"Oxygen - este elementul cel mai răspândit în compoziţia scoarţei Pământului şi în atmosferă (în atmosferă oxigenul constituie 20%). Următorul element cel mai răspândit – siliciu. Împreună oxygen şi siliciu formează cea mai accesibilă materie primă de pe pământ. Dacă vom putea folosi nisipul deşertului pentru crearea materiei, din care ar putea să fie produsă energia, această soluţie ar deveni cheie pentru rezolvarea problemei de energie. Mai mult ca atât, noi primim constant de la Soare de 10 mii de ori mai multă energie, decât folosim la momentul dat. Deci, dacă vom putea folosi cu înţelepciune cel puţin 0,01% din această sumă, deficitul de energie se va transforma într-un surplus"- a declarat liderul proiectului, profesorul Hideomi Koinuma de la Universitatea din Tokyo.
Principala sarcină a acestui proiect va fi demonstraţia posibilităţii de fabricare a siliciului de înaltă puritate din nisipul deşertului şi de creare a unei grile de linii electrice din supraconductori la temperaturi înalte. Obiectivul final al proiectului va fi construirea unei centrale electrice solare de cel puţin 100 de gigawaţi, care ar putea ajuta la rezolvarea problemei energetice la nivel mondial.
Sursa cu link pe diginfo.tv