ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Designeri au mutat natura sălbatică peste drumDesigneri au mutat natura sălbatică peste drum

 

 

Americanii  au  constatat că accidentele rutiere care implică animale sălbatice aduc daune de 8 miliarde dolari. Pe an. Cea mai eficientă soluţie este văzută  în construcţia conductelor de trecere peste autostradă pentru animale. Aceasta idee deloc nouă a fost realizată în mod repetat şi se consideră că aceste poduri reduc numărului de coliziuni "animal-vehicul" cu 80%. Singura întrebare este proiectarea optimă a tranziţiilor.

" Metode noi. Materiale noi. Gândire nouă"- motto-ul concursului internaţional de design ARC Competition, organizat de către organizaţiile non-profit în America de Nord. Participanţii la această competiţie, primă de acest gen, au proiectat o "trecere pentru pietoni", pentru o anumită locaţie pe autostrada I-70, la 145 mile de la Denver, care a fost numit Zidul Berlinului pentru animale sălbatice.

În "luptă" au participat  aproape o sută de firme de arhitectură din nouă ţări, în finala au încrucişat spadele cinci studiouri din SUA, Canada şi Olanda, şi pe 23 ianuarie a devenit cunoscut câştigătorul, care primeşte un premiu de $ 40.000.

Juriul a constatat cel mai bun proiect – proiectul designerilor newyorkezi – compania de inginerie HNTB şi firma lui Michael Van Valkenburg MVVA. După cum a menţionat Fast Company, judecătorii au preferat designul simplu si aprobat în practică  - un pod din beton simplu vechi. Totuşi, neobişnuit de mare - un pic mai mare de un teren de fotbal.

 

Designeri au mutat natura sălbatică peste drum


Câştigător al concursului, pasajul se asamblează din modulele de beton similare, făcându-l uşor adaptabil la diferite segmente şi relativ ieftin: podul de o lăţime de un stadion este estimat la 8.3 milioane dolari. Pe partea de sus a cadrului de beton se oferă, în favoarea anumitor animale, turnarea diferitelor tipuri de sol şi plantarea diferitelor soiuri de vegetaţie.

Designeri au mutat natura sălbatică peste drum

Pe pod sunt planificate chiar şi izvoare

Designeri au mutat natura sălbatică peste drum

Studioul Balmori Associates, ca şi companiile-câştigătoare, lucrează în New York. Angajamentele "conaţionalilor" sunt similare, cu excepţia faptului că Balmori a ales în loc de beton panouri de lemn, prin ce, probabil şi a respins juriul (ilustraţii Balmori Associates).

Designeri au mutat natura sălbatică peste drum

Studioul Olin din Philadelphia a dezvoltat un podul în formă de o prăjitură complexă, cu multe straturi de sticlă şi oţel şi alte materiale, cu un sistem de drenaj, coloanele portante şi aşa mai departe. A ieşit, probabil, o structură cea mai arhitecturală. Din partea laterală poate fi văzut clar că pasajul de la Olin reprezintă o asemănare cu o cupă.

 

Designeri au mutat natura sălbatică peste drum

 

În concluzie, vom numi animale, pentru care s-au străduit arhitecţii. Sunt urşi, pume, râsuri, coioţii, elanii, cerbi şi jderii. Din păcate, construirea acestui pasaj rămâne în suspensie..

 

 

Sursa: zelife.ru cu link pe Konstantin Bolotov, Membrana.ru

Sâmbătă, 07 mai 2011
Vizualizări: 3087

Citiţi de asemenea

Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Probl...
23
Stația interplanetară NASA/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) continuă să lucreze în numele științei pe orbita planet...
56
O pasăre isteață. Nu întotdeauna oamenii văd în păsări creaturi inteligente. Poate că ei nu cunosc prea bine păsările? A...
70
"Cel mai bun lucru din faptul că sînt vegetarian este că știu că nu fac rău animalelor. În al doilea rînd, am mai multă putere. Sînt mult mai puternic decît atunci cînd mîncam carne...
152