Despădurirea din sectorul Rîșcani: sub supravegherea Fondului «EcoDava»
Recursul pentru începerea anchetei în legătură cu tăierea arborilor în sectorul Rîșcani a fost transmis autorităților competente.
Inițiatori ai recursului sînt reprezentanții Fundației pentru Dezvoltare Ecologică în Moldova "EcoDava", acesta fiind trimis la: Procuratura Generală (PG), Centrul Național Anticorupție (CNA) și la Ministerul Mediului. Reprezentanții organizației insistă să fie efectuată o investigație minuțioasă a cazului tăierii a zeci de copaci din Parcul Orășenesc Rîșcani, transmite NOI.md.
Despădurirea arborilor de pe teritoriul parcului din strada Zimbru, potrivit părerii reprezentanților Fundației «EcoDava» a fost făcută cu încălcări grave ale normelor ecologice.
„Spațiile verzi, indiferent de apartenență și scop, servesc pentru îmbunătățirea mediului, menținerea echilibrului ecologic și a fondului genetic local, precum și la îmbogățirea diversității plantelor ornamentale, păstrarea și protecția landșafturilor naturale prețioase, armonizarea peisajelor create artificial și a celor naturale, crearea unei atmosfere favorabile pentru desfășurarea activității antropogene. În primul rînd, acest lucru se referă la plantațiile vegetale din zonele „verzi“, una dintre care este și Parcul Rîșcani. Arborii și arbuștii au fost tăiați ilegal acolo”, se spune în recurs.
Ecologiștii insistă ca în fața justiției să compară toți vinovații. „Noi insistăm să fie efectuată o anchetă detaliată a cazului despăduririi din Parcul Rîșcani cu identificarea tuturor persoanelor care au fost implicate în aceste defrișări. Totodată, vă reamintim că societatea civilă are dreptul să fie informată cu privire la desfășurarea investigației. În condițiile create spațiile verzi din Chișinău au nevoie de o protecție specială, pe care sînt obligate prin lege să o asigure autoritățile responsabile de păstrarea resurselor forestiere ale țării“, reiese din recursul Fundației „EcoDava".
De precizat faptul că pe teritoriul Parcului Orășenesc Rîșcani au fost tăiați circa 30 de arbori și 20 de arbuști, în locul cărora e planificată construcția „Centrului Cultural-sportiv cu cafenea și parcare subterană“. Terenul cu suprafața de 0,12 hectare aparține Companiei «Microcell» SRL.
Sursa: noi.md