ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Despărțire dificilă de plug




 

Fermierii moldoveni sunt reticenţi în introducerea noilor modalități de prelucrare a solului.

 

Ministerul Agriculturii din Republica Moldova, încurajează fermierii să utilizeze mai activ tehnologiile moderne de prelucrare a solului, care permit nu numai să economisească combustibilii scumpi, dar de asemenea, să protejeze solul cernoziom preţios, de eroziuni acvatice şi eoliene.

 

A depăși conservatorismul agricultorilor

Sistemul de prelucrare zero a solului, cunoscut sub numele de tehnologie No-Till este un sistem modern de agricultură în care pe câmpii nu se efectuează aratul tradiţional, ci o afânare profundă a solului cu tehnică specială, iar apoi suprafața pământului se acoperă cu reziduuri special mărunţite ale plantelor (mulci). Ca rezultat, stratul superior al pământului rămâne neatins. Sistemul agricol în cauză previne eroziunea acvatică şi eoliană a solului și păstrează mai bine umiditatea prețioasă.

În Moldova, un susținător fervent al noii tehnologii de prelucrare a solului este Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Prin mecanismul de subvenții agricole, el a asigurat o alocare anuală de 40% din fondul de susţinere a agricultorilor pentru procurarea tehnicii și echipamentelor adecvate.

- Cu toate acestea, în primul rând, trebuie să ajutăm agricultorilor noștri, cât mai curând posibil, să depășească conservatorismul lor și să înceapă să folosească în mod activ cele mai moderne tehnologii de prelucrare a solurilor. Acest lucru nu numai că va salva combustibilii, dar, de asemenea, va creste semnificativ productivitatea muncii şi competitivitatea produselor agricole moldovenești pe piețele europene și mondiale, - a menţionat pentru "Panorama", dl Bumacov.

Potrivit șefului Ministerului Agriculturii, în Moldova, în prezent, o astfel de tehnologie de prelucrare a solului se foloseşte pe mai mult de 40 de mii de hectare de culturi cultivate și aplicarea acesteia este în continuă extindere.

- Acest lucru este avantajos, deoarece utilizarea agregatelor speciale, permit agricultorilor într-o singură trecere peste câmp să efectueze de îndată 3-4 operațiuni, economisind, totodată, combustibil și timp,- pledează în favoarea noii tehnologii specialistul principal al politicilor de marketing în cultura plantelor în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Maslianski.

Principala caracteristică a tehnologiei de arat fără întoarcerea brazdei constă în faptul că sistemul tradițional de prelucrare a solului înainte de semănat se face, de obicei, mecanic – prin arat. În acelaşi timp în pământ se introduc şi resturi de recoltă. Cu toate acestea, în afară de investiții semnificative de timp, muncă și resurse, tratamentul mecanic contribuie la eroziunea solului, iar la o gestionare nerezonabile în continuare - la degradarea cernoziomului. Se estimează că la aratul convențional anual, solul pierd pe hectar până la două tone de humus superior cel mai valoros. Iar, sistemul de prelucrare zero se bazează pe respingerea vechilor tradiţii de a ara tot solul şi a utiliza pe o scară largă tehnologia No-Till, care nu perturbează structura stratului fertil al solului, ceea ce este deosebit de important pentru a menţine un strat valoros cernoziom în Moldova.

 

Experiența de Sud

- Cu toți acești factori pozitivi, ne-am decis să introducem tehnologia avansată pe mai mult de 700 de hectare din gospodăriile noastre. Sistemul No-Till este utilizat pe o scară largă la cultivarea grâului, orzului, iar sistemul Mini-Till va fi testat în această primăvară la însămânțarea cu floarea-soarelui și a porumbului, - a spus pentru "Panorama", agronomul sef al întreprinderii agricole Natcubi Agro SRL din satul Larga Nouă, raionul Cahul, Vitalie Burlacu.

În întreprindere, s-a calculat că în timpul aratul convențional pe hectar se consumă de la 30 până la 35 de litri de motorină, iar la utilizarea sistemului No-Till, aceste costuri se reduc de trei ori, până la 10-12 litri pe hectar.

- În plus, noua tehnologie contribuie la prelucrarea la timp a solului după recoltarea celui de al doilea grup de cereale (porumb și floarea soarelui). Acest lucru, la rândul său, va permite apoi să se accelereze calendarul sezonului de plantare de primăvară, să economisească alte resurse datorită utilizării extensive de tractoare și semănătoare de înaltă performanță. Cu alte cuvinte, toate beneficiile metodei de arat fără întoarcerea brazdei sunt de faţă şi noi intenţionăm în continuare să extindem suprafeţele pentru aplicarea ei, - a concluzionat, Vitalie Burlacu.

Eficienţa noii tehnologii la cultivarea sfeclei de zahăr a fost confirmată, de asemenea, de către președintele întreprinderii mixte moldo-germane Sudzucker Moldova, Alexander Koss. Dlui a spus că datorită tehnologiei moderne, precum și investițiilor alocate de compania în industria zahărului din țară, chiar și în anul 2012, extrem de arid, s-a reuşit să se colecteze 360 de mii de tone de sfeclă de zahăr și a obţine 53 de mii de tone de zahăr, care acoperă aproape complet cererea pentru acest produs în Republica Moldova.

 

Oamenii de știință susțin noua tehnologie

Sistemul de prelucrare a solului No-Till este foarte bun, însă solurile agricole moldovenești deocamdată nu sunt pregătite în mod corespunzător, - este de părere șeful de laborator în cadrul Institutul de Agrologie, Agrochimie și Protecţie a Solului N. Dimo, profesorul Valerian Cerbari. – Solurile agricole moldoveneşti sunt preponderent cernoziomuri grele , iar pentru introducerea tehnologiei moderne, pămîntul ar trebui să fie nisipos sau mai afânat.

Acest tip de sol există la sudul republicii, iar la nord și în centru, solul este prea compactat și poate fi prelucrat numai în mod arabil. Înainte de a pune în aplicare sistemul No-Till, vă recomandăm să schimbați calitatea și conținutul substanţelor organice din sol, prevăzute pentru noile tehnologii. Dar, acest lucru necesită aproximativ 1-2 ani pentru plantarea pe baza principalelor culturi de semănat de toamnă a astfel de soiuri intermediare, cum ar fi mazărea și alte leguminoase, care îmbogățesc solul cu azot și sunt precursoare bune pentru grâu și orz. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să depășim conservatorismul agricultorilor din Moldova, obişnuiţi să cultive pământul după metodele învechite. În plus, este necesar de a elabora o politică națională pentru adoptarea pe scară largă a tehnologiilor moderne de prelucrare a solului, care sunt deja folosite, pe mai mult de 10% din terenurile agricole din lume".

Potrivit omului de știință, pentru introducerea pe o scară largă a sistemului No-Till, este nevoie de investiții mari în acest sector. Însă, o altă cale în agricultura naţională nu există - în următorii câțiva ani, Moldova va face uz de mai multe tehnologii noi de prelucrare a solului, deoarece sapa și plugul nu vor rezolva problemele de creștere a randamentului culturilor sau de combatere a buruienilor și în special, de pierdere a solurilor negre, valoroase din Republica Moldova.

Desigur, țăranilor noștri le va fi greu să se despartă de plugul obişnuit şi brusc să treacă la o nouă tehnologie de prelucrare a solului. De aceea, probabil, sistemul No-Till este folosit numai la cultivarea a aproximativ 5% din culturile prăşitoare.

 

Autor: Dimitrie Dimcioglo

 

 

Sursa: news.point.md

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 03 ianuarie 2013 15:31
Vizualizări: 5543

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
195
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
310
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
425
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
287