Despre biberoane
Despre biberoane
Organizaţia ecologică din Austria, Global 2000, susţine: fiecare al doilea biberon pentru copii conţine o substanţă nocivă - bisfenol A, care ar putea afecta negativ dezvoltarea organelor sexuale şi a sistemului nervos al copilului.
O jumătate din produse potenţial periculoase, testate de către experţi, sunt vândute în magazinele ucrainene.
Compusul periculos a fost găsit în biberoane din latex, comercializate sub marca Dentistar, Vabylove, Vabysmile şi NUK, precum şi în biberoane din siliciu de la Philips Avent.
În pofida acestui fapt, produsele Dentistar Avent Philips sunt destul de des comercializate la punctele de vânzare cu amănuntul specializate din Ucraina, care vând produse pentru copii.
Bisfenol A (BPA) este utilizat la producerea policarbonatului - material plastic din care sunt fabricate mai multe obiecte de consum larg, în special, părţile solide ale biberoanelor pentru copii. "Ne-am aşteptat să găsim această substanţă, -a spus Helmut Burcher, un chimist de la Global 2000. - Cu toate acestea, concentraţia ridicată a acestuia în unele părţi de latex sau silicon rămâne un mister".
Se presupune că substanţa chimică acţionează în organismul uman aidoma hormonilor şi poate provoca infertilitate. Totodată concentraţia descoperită în detaliile biberoanelor, de exemplu, de la Avent Philips, a fost 437 mg / kg.
Conform normelor Direcţiei Europene pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authority, EFSA), valoarea zilnică maximă permisă de BPA, care nimereşte în corpul copilului constituie 0,05 mg la 1 kg de greutate corporală. Organizaţia Global 2000 nu recunoaşte o astfel de "normă", deoarece, în opinia sa, aceasta este derivată din rezultatele cercetărilor finanţate de industria respectivă.
"Riscurile, cu care producătorii a astfel de produse supun sugarii şi copiii mici, sunt inacceptabile. Comercianţii ar trebui să elimine imediat această marfă de pe rafturi "- necesită activişti.
Ca răspuns la rezultatele primului test al biberoanelor toate partidele ale Parlamentului austriac, la sfârşitul lunii septembrie, au sprijinit proiectul de rezoluţie al Partidului Verde, cerând ca Ministerul Sănătăţii să investigheze biberoane pentru copii, propuse pe piaţă, în scopul verificării conţinutului de BPA.
"Testele sunt deja în curs de desfăşurare, rezultatele finale vor fi obţinute după câteva săptămâni," - spune Dietmar Österreicher, un angajat al Ministerului de siguranţă alimentară şi protecţie a consumatorului. - În cazul în care biberonul nu este conformat recomandărilor EFSA, acesta ar trebui să fie retras din vânzare".
În acelaşi timp, factorul decisiv nu este conţinutul de BPA (acesta nu este normalizat), ci rata de infiltrare, în funcţie de numărul de substanţe care nimeresc în organismul copilului.
Experţii organizaţiei ecologice Bund din Germania, testând biberoane pentru copii în scopul verificării conţinutului de BPA, au obţinut rezultate similare cu cele ale colegilor lor din Austria. "Sugarii şi copiii mici sunt deosebit de sensibili la substanţe hormon-nocive" - avertizează Hahud Ibrahim, toxicologul la Clinica Berlin Charit.
Situaţia este complicată de lipsa unei legislaţii care ar defini conţinutul de BPA în produse pentru copii. Reglementările Plastic Directive, care operează în cadrul UE, doar stabilesc valorile limite pentru materiale plastice în contact cu produse alimentare, cum ar fi sticle de alimente pentru copii, anunţă ediţia austriacă online Kurier.
În acelaşi timp, utilizarea unor biberoane reprezintă un pericol, chiar şi indiferent de compoziţia lor. Un studiu efectuat pe parcurs de cinci ani, în care au fost implicaţi mai mult de 500 de copii olandezi, a dovedit că riscul infecţiilor la urechi la copii, cărora li se dau biberoane, este dublat. Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare University Medical Center, Utrecht (Olanda) au testat 476 copii sub vârsta de 4 ani, la 216 din care li s-a dat un biberon. La 90% din pacienţi, care au subt un biberon, s-au observat recidive de otită, spre deosebire de ceilalţi copii (rezultatele au fost publicate în ediţia Family Practice journal). Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că biberonul permite bacteriilor să iasă mai uşor din secreţii nazale în urechea medie.
Sursa: lyalechka.livejournal.com cu link pe 2000.net.ua