Despre economisirea energiei la domiciliu: sfaturi de la National Geographic
Despre economisirea energiei la domiciliu: sfaturi de la National Geographic
Dacă sunteţi un proprietar al casei, la sigur, că ştiţi ce este factura de energie electrică şi în care ritmuri cresc în ultimii ani preţuri la energie electrică. Chiar dacă nu sunteţi gata pentru a trece la tehnologii extrem de noi, cum ar fi panouri solare pe acoperiş, puteţi întreprinde măsuri decisive pentru a economisi energia electrică pe care o consumaţi. Costurile de energie electrică în gospodărie pot fi reduse semnificativ, dacă veţi urmaţi câteva reguli şi veţi renova parţial baza tehnologică.
1. Efectuaţi un audit termic
Un tehnician profesionist vă poate garanta că cazanului, cuptorul sau sistemul de aer condiţionat şi de ventilaţie funcţionează cu o eficienţă maximă. Fiţi gata să suportaţi unele costuri pentru verificarea căldurii în casa dvs., însă acestea vor fi rambursate cu dobândă: aproape o jumătate din electricitatea utilizată în gospodărie este destinată încălzirii şi răcirii, astfel încât eficienţa funcţionării acestor sisteme capătă o importanţă crucială.
2. Instalaţi un termostat
Instalarea termostatului vă va ajuta să reglaţi temperatura în încăpere atunci când nu sunteţi acasă. În schimb acest lucru îmbunătăţeşte substanţial eficienţa sistemelor de încălzire. Dacă, fiind departe de casă, veţi programa termostatul la temperatura de 10-15 grade, atunci veţi putea salva anual aproximativ 10% din electricitate.
3. Ţevi: lipire şi izolare
Izolaţie slabă sau lipsa de etanşare a conductelor poate duce la pierderi substanţiale ale căldurii în timpul sezonului de încălzire. Convingeţi-vă că ţevile dvs. nu au astfel de probleme sau la detectarea defectelor, rezolvaţi-le. Potrivit statisticilor, acest lucru economiseşte anual 20% din electricitate. În plus, ar trebui să schimbaţi, în mod regulat, filtrele de aer în sistemele de ventilaţie şi de aer condiţionat, pentru că în cazul dacă filtrele sunt înfundate, sistemul va lucra cu o putere mai mare decât ar trebui.
4. Chit în ferestre şi uşi
Un astfel de lucru insignifiant ca fisura poate duce nu numai la curente care provoacă răceli, dar, de asemenea, şi la pierderi de căldură. Fisurile ştemuite sunt o măsură foarte ieftină de economisire a energiei, însă ea într-adevăr funcţionează.
5. Izolarea ferestrelor şi uşilor
Materiale izolatoare folosite sunt servite în acelaşi scop ca şi chit, dar sunt mult mai eficiente. În ciuda faptului că preţul lor este mai ridicat, garniturile ferestrelor sunt realizate din materiale speciale care asigura o izolare termică maximă a ferestrelor şi uşilor.
6. Înlocuiţi aparatele electrice vechi
Frigidere vechi, uscătoare de haine sau instalaţii de încălzire sunt foarte risipitoare şi provocă pierderi foarte mari de energie. Înlocuiţi modele vechi ineficiente de aparate de uz casnic cu cele care sunt aprobate de standardele de economisire a energiei, cum ar fi Energy Star. Potrivit Comisiei Energy Star, uscătorul de haine nou va economisi aproximativ 130 de dolari pe an.
7. Evitaţi utilizarea tehnicii în vremea caldă
Dacă într-o zi fierbinte de vară în casa dvs. funcţionează cuptor, fier de calcat şi maşina de spălat vase în acelaşi timp, atunci aceste aparate emit o cantitate enormă de căldură. Acest lucru face climatizorul dvs. să lucreze la o capacitate maximă, ceea ce duce la cheltuieli suplimentare şi foarte semnificative de energie. Aşteptaţi un timp mai răcoros, pentru a folosi astfel de dispozitive. În plus, în timpul verii uscătorul de haine poate fi înlocuit cu uscarea simplă în aer liber. O astfel de măsură ar economisi aproximativ 200 de dolari pe an.
8. Înlocuiţi becurile incandescente cu cele de economisire a energiei
Becuri fluorescente compacte consumă energie electrică cu 75 la suta mai puţin decât becurile cu incandescenţă. Prin urmare, fiecare lampă de economisire a energiei va salva 35 de dolari din bugetul dvs.
9. Deconectaţi aparate electrice de la reţea
Chiar dacă dispozitivul nu este activ, dar conectat la reţea foloseşte energie electrică. Este surprinzător faptul că aparate de energie electrică în regim de aşteptare consumă 5-10% de energie electrică totală în casă. Utilizaţi un cablu prelungitor special cu comutator. Acesta vă va permite să scoateţi din priză cu uşurinţă mai multe dispozitive.
După cum puteţi vedea, multe din aceste măsuri de eficienţă energetică sunt destul de simple pentru aplicare. Dar, în acelaşi timp, ele vor ajuta la creşterea semnificativă a eficienţei energetice în casa dvs. Care, la rândul său, va contribui la salvarea resurselor financiare şi stării de sănătate a planetei noastre.
Sursa: facepla.net