Despre proiectul moşiei
Ce înseamnă moşia? Imaginile care stau în spatele acestor cuvinte ne spun că este o îmbinare a formelor unite într-un mod fericit, care întruchipează visele şi căile de aplicare într-o co-creaţie. Este evident că locul în cauză, reprezentând un tot unitar, este o casă, care ne acordă o comunitate a intereselor, patria noastră mică cu care se marchează începutul. Locul unde dorim să trăim pentru totdeauna, care întruchipează visele noastre despre copiii fericiţi; locul unde omul, fiind în armonie cu lumea întreagă, cu sine, este fericit şi, prin urmare, doreşte să dea fericire şi bucurie prin intermediul gândurilor şi acţiunilor sale.
Totul se începe cu un vis. Visând la scumpa jumătate, la copii, noi visam la o lume frumoasă, la un spaţiu al iubirii, pe care dorim să-l creăm pentru ei. Proiectul moşiei începe cu dorinţa de a face lumea mai bună, cu vise la copii, la alesele inimilor noastre. Acest lucru ne dă inspiraţie, ne ajută să găsim o imagine frumoasă unică a viitoarei moşii.
Anastasia ne spune că veşnici vor rămâne cei care, cel puţin în gândurile lor, au creat o imagine perfectă a viitorului spre bucuria urmaşilor şi tuturor oamenilor. Că la bun început este necesar să creăm moşia în vise.
De ce acest proiect este atât de important?
Proiectul este parte a unui vis mai mare la un viitor fericit, o parte foarte importantă.
Visul este o unitate materializată, realizată inclusiv cu ajutorul sentimentelor, simţurilor; anume sentimente sunt puse în baza proiectului, iar desenele tehnice sunt partea materializată a sentimentelor şi gândurilor noastre; şi atunci când scopul aduce bucurie tuturor oamenilor, întregul Univers va depune eforturi pentru a vă ajuta la punerea în aplicare a acestor idei. Gândurile creatoare, armonioase sunt foarte puternice, ele sunt capabile să vindece de maladii aparent "incurabile", să schimbe vieţile oamenilor. Ştim despre semnificaţia importantă a visului la copii. De asemenea, crearea proiectului-vis a moşiei este o idee semnificativă pentru Univers. Prin crearea unui astfel de proiect omul se manifestă ca un Creator, el creează un spaţiu perfect armonios. Creând proiectul, noi construim relaţiile noastre cu lumea.
Putem şi ar trebui să începem muncă deja acum, chiar dacă nu vă simţiţi prea încrezători în sensul pregătirii în domeniul dendrologic, de proiectare, de desen, etc. Principalul lucru este dorinţa dvs. de a face lumea mai bună şi a aduce bucurie prin opera dvs. Atunci când aţi început deja să desenaţi moşia, vor apărea întrebări şi, în consecinţă, veţi găsi răspunsuri. Proiectul moşiei este o afacere semnificativă şi, bineînţeles, informaţiile, cunoştinţele şi abilităţile necesare vor veni de la sine.
Desenând pentru prima dată proiectul moşiei, nu am fost familiarizat cu principiile permaculturii, dar au apărut idei despre cultivarea diferitelor legume împreună, iar pietrele-bolovani pot fi folosite ca locuri de stocare a căldurii. Am împărtăşit aceste gânduri la alte persoane, şi un om mi-a dat filme cu Sepp Holzer. Această informaţie a venit, pentru că a fost necesară.
Sufletul nostru ştie totul despre solul, apă, plante, pur şi simplu, aveţi încredere în el, în sine. Natura este maiestuoasă şi diversă, puteţi da liber frâu imaginaţiei dvs. şi să aveţi încredere în simţurile dvs. Cred că este inutil să desenaţi după carte, gândindu-vă, care specie să plantaţi. Desigur, ar fi cognitiv să vă familiarizaţi în prealabil cu cataloage de plante, caracteristicile lor, să citiţi despre grădini, să vă uitaţi la poze. Dar atunci când veţi începe proiectul, aceeaşi carte doar vă va mărgini, iar dvs. sunteţi creatori şi puteţi să realizaţi pe toate!
Pentru procesul de lucru este util să urmăriţi creşterea plantelor: cum cresc acestea când sunt tinere, ce cu ce se învecinează, cum se comportă în diferite anotimpuri, diferite ore ale zilei, diferită vreme, cum miroase, care este aspectul lor, ce fel de insecte le atrag. Gândiţi-vă la locuri de natură care vă plac. Fiţi mai des acolo, observaţi, faceţi poze. Aceasta este o creaţie perfectă, cea mai bună şcoală, care ne dă inspiraţie şi ne vă ajută să auzim sufletul.
Deci, cu ce să începem, trecând nemijlocit la proiect?
Moşia este un organism viu, care va creşte şi se va dezvolta. Aceasta este o diferenţă fundamentală de proiectul unei clădiri. Şi scopul dvs. principal nu este atât crearea unui plan, cât stabilirea unui program conform căruia se va realiza dezvoltarea.
Prin urmare de la bun început imaginaţi-vă procesele ulterioare. Veţi locui cu o familie, vă veţi alimenta cu legume şi fructe cultivate de dvs., fructe de pădure, nuci, ierburi aromatice, etc. Probabil că, veţi creşte animale: capre, găini, gâşte, albine, veţi fi implicaţi într-un meşteşug. Veţi avea copii, ei se vor juca, vor percepe lumea vie. La dvs. vor veni prietenii. Imaginaţi-vă în detaliu ce fel de acţiuni vor avea loc la moşie, ce fel de procese.
Ulterior vă va fi mai uşor să înţelegeţi ce este necesar pentru a pune în aplicare aceste procese, faceţi lista elementelor de bază (casa, gradina, livada, poiene: întâlniri cu copii şi prietenii lângă arborele genealogic; iaz, izvor, etc.).
Acum, încercaţi să plasaţi aceste elemente în raport unul cu celălalt, pur şi simplu desenând cercuri şi semnându-le.
"Pentru a oferi unui element constitutiv o eficienţă posibilă (un iaz, o casă, o parcelă de pădure, o grădină, un gard împotriva vântului, etc.), este necesar, în primul rând, să le plasaţi în locul potrivit.
Noi organizăm relaţiile reciproce între toate elementele, astfel încât nevoile unui element să fie îndeplinite prin intermediul producerii altui element. Pentru a face acest lucru avem nevoie să studiem principalele caracteristici ale fiecărui element, nevoile lui, precum şi produsele utile şi deşeuri.
De exemplu, gard împotriva vântului ar trebui să devieze vântul, dar nu să ascundă casa de la soare.
Grădina este situată între casă şi un adăpost pentru puii, astfel încât să aveţi posibilitatea să colectaţi deşeurile de grădină în drum spre coteţ, iar gunoiul de grajd să aruncaţi uşor cu o lopată în grădină şi tot aşa mai departe".(Bill Mollison. Introducere în Permacultură.).
Desenaţi linii între cercuri, vedeţi ce cu ce se asociază şi străduiţi-vă să nu perturbaţi această relaţie, de exemplu, o poieniţă, pe care nu aţi dori să transformaţi într-un drum de trecere. "Primblaţi-vă", conform acestei scheme, încercaţi să rearanjaţi elementele, căutaţi ce este mai comod, mai plăcut pentru dvs., mai aproape de sufletul dvs.
Abordaţi responsabil problema apei, gândiţi-vă, care va fi volumul rezervorului de apă, forma lui (iaz, pârâu izvor). Determinându-vă cu apa, vă va fi mai uşor să imaginaţi relieful terenului.
Inventaţi denumiri poetice! Pentru întreaga moşie şi părţile ei. Astfel de titluri vă vor ajuta să închipuiţi mai bine imaginea, respectiv, să desenaţi mai uşor, să selectaţi plantele.
Imaginile care stau în urma denumirilor vă vor ajuta să înţelegeţi mai bine ce cu ce se asociază:
Livada – locul care reprezintă analele sufletului.
Grădina – imaginea bucuriei întruchipate în schimbarea generală.
Câmp - manifestarea dragostei.
Poiana - memoria imaginilor dragi.
Pădurea - locul creat de dragoste.
Izvor - imaginea mişcării, sursa de frumuseţe.
Compunând o astfel de schemă, prevăzând unde şi ce se află, unde este apa, direcţia revărsării apelor, locul poienilor deschise, păduricii dese, livezii, arbuştilor, etc., puteţi trece nemijlocit la partea de design a proiectului. Dacă ceva nu aţi închipuit până la final, nu vă încordaţi, multe apar în procesul desenării.
Dimensiuni, scară, metode de reprezentare.
Format convenabil: A2-A1.
Mai bine să începeţi pe o foaie curată (ne liniată), aceasta va ajuta minţii dvs. să se mişte mai liber.
Formatul A1 (aproximativ 60x80 cm) este convenabil pentru un proiect la o scară de 1:200.
Mai puţin utilizaţi rigla, nu este neapărat să respectaţi strict scara, proporţionalitatea este suficientă.
Selectaţi metoda de imaginare.
1. Vederea de sus a planului. Este convenabilă, ne permite să arătăm un număr mai mare de elemente, însă nu afişează înălţimea elementelor, nu redă ideea de spaţiu.
2. "Axonometria frontală" - oferă informaţii despre altitudine, dar spaţiul nu poate fi citit.
3. Isometria - vă permite să vedeţi spaţiul, dar distanţele sunt distorsionate.
4. Macheta - oferă cea mai bună idee a proiectului, dar necesită mult timp şi multe eforturi.
Aşi recomanda la început să faceţi isometria, chiar şi la o scară mică, aceasta va ajuta să imaginaţi mai clar moşia.
Nu vă grăbişi să delimitaţi hotarele terenului, totuşi este un organism viu, puteţi începe cu trasarea axelor centrale şi să vă ataşaţi de ele. Frontierele externe pot fi libere. Doar creaţi un vis! În viitor, bazându-vă pe imaginea creată, puteţi introduce proiectul în orice formă. Dacă iniţial vă legaţi de pătrat, hexagon, vă va fi mai complicat să potriviţi planul ulterior.
Grafica de autor.
Nu încercaţi să copiaţi pe cineva, desenaţi aşa cum vă este comod.
Inventaţi propriile simboluri, pentru că orice desen este un simbol.
Plimbaţi-vă imaginar pe proiectului dvs. Cu proiectul desenat, moşia dvs. există deja. Puteţi simţi structurile de câmp ale viitoarelor plantaţii, găsi locul potrivit pentru vecinii şi fiecare plantă.
Arătaţi proiectul prietenilor, împărtăşiţi bucuria!
Sursa: gazeta.rodpomestye.info