ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dettifoss – grandioasa cascadă a Islandei 

 

 

Situată în Parcul Național Vatnajökull, dinspre partea nordică a Islandei, maiestuoasa cascadă Dettifoss își trage obârșiile din râul Jökulsá á Fjöllum, la rândul său scurgându-se din ghețarul Vatnajökull.
Este considerată a fi una dintre cele mai mari cascade din Europa, având o lungime de 100 m și un volum de apă de 193 mᵌ/s, iar apele cad pe o distanță de 45 m în cadrul canionului Jökulsárgljúfur.

Детифосс

 

Însă volumul apelor din cadrul cascadei poate crește, fie datorită vremii, fie datorită activității vulcanilor ce duc la topirea unor părți din ghețarul Vatnajökull.

Детифосс

 

Pe drept cuvânt, cascada își păstrează renumele de cea mai puternică cascadă europeană, deoarece volumul de apă ce se scurge în canion este atât de mare încât face în așa fel ca pietrele să se cutremure sub puterea sa.

Alcătuirea geologică a locului permite scurgerea sub o formă atât de impresionantă a cascadei! Din partea vestică se poate vedea întreaga înfățișare a cascadei iar sedimentele cărate fac apa să pară neagră.

Детифосс

Детифосс

 

Parcul național din care face parte cascada a fost înființat în 2008, în prezent fiind unul din cele 3 parcuri naționale ale Islandei, cuprinzând o arie de 14.200 km², fiind astfel al doilea parc național ca mărime după Parcul Yugyd Va din Rusia.

Детифосс

 

Cascada a început să fie din ce în ce mai cunoscută datorită faptului că anumite scene din filmul Prometeus au fost filmate în acest loc, iar de atunci unii localnici au început să o numească “Cascada lui Prometeu”.

Детифосс

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 06 mai 2014 15:35
Vizualizări: 2151

Citiţi de asemenea

Totul răspunde. Iar noi uneori nici măcar nu ne gîndim la ceea ce aducem pe lume......
111
În Elveția, o femeie a crescut doi lei.Autoritățile i-au confiscat pentru grădina zoologică. 7 ani mai tîrziu, o femeia ...
114
Oamenii de știință ruși au făcut totalurile unui experiment care a durat 24 de ani în pădurile din regiunea Moscovei. În...
739
Fundația Ecodava, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru a organizat o acțiune ecologică în Parcul Valea Trandafiri...
780