ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dezastre ecologice provocate de om




 

# 01 Amoco Cadiz

O navǎ transportatoare de petrol şi pǎcurǎ sub pavilionul Liberiei s-a scufundat la data de 16 martie 1978, la 5 km distanṭǎ de coasta francezǎ (regiunea Bretania). Odatǎ cu scufundarea acesteia, ȋn Marea Celticǎ s-au scurs 219.797 tone de petrol şi 4.000 de tone de pǎcurǎ, ducând astfel la cele mai mari pierderi de viaṭǎ marinǎ ȋnregistrate vreodatǎ datoritǎ unei scurgeri de petrol.

Экологические катастрофы, вызванные человеком

# 02 Castle Bravo

Castle Bravo este numele de cod dat primului test fǎcut vreodatǎ de SUA pentru o bombǎ termonuclearǎ (bombǎ cu hidrogen). Testul a avut loc ȋn insulele Marshall, pe 1 martie 1954. Acesta a fost cel mai puternic dispozitiv nuclear detonat vreodatǎ (oficial) de SUA, astfel ducând la cea mai puternicǎ contaminare radiologicǎ produsǎ vreodatǎ de Statele Unite ale Americii.

Экологические катастрофы, вызванные человеком

# 03 Prǎbuşirea bombardierului B-52

La data de 17 ianuarie 1966, bombardierul  Boeing B-52 (deṭinut de SUA) s-a ciocnit ȋn aer cu un Boeing KC-135 (avion cisternǎ). Aceastǎ ciocnire a dus la moarte  celor 11 membrii ai echipajelor celor douǎ avioane şi la detonarea accidentalǎ (fǎrǎ o explozie propriu-zisǎ) a douǎ din patru bombe termonucleare de tip MK28 (actuale B28), ce se aflau la bordul avionului B-52. Astfel, s-a produs una dintre cele mai puternice poluǎri cu plutoniu din istorie (urme ale poluǎrii cu plutoniu sunt ȋncǎ uşor detectabile şi astǎzi, la 47 de ani de la accident). Prǎbuşirea bombardierului B-52 s-a produs ȋn regiunea Cuevas del Almanzora (Almeria), Spania.

Экологические катастрофы, вызванные человеком

# 04 “Marea Insulǎ” de gunoi din Pacific

Un alt exemplu al efectelor negative provocate de neglijenṭa umanǎ este “Marea Insulǎ” de gunoi din Pacific. Când plasticul stă în mare pentru o perioadă lungă de timp, se fotodegradează în bucăţi din ce în ce mai mici, până când pot fi mâncate de organismele de lângă suprafaţă, intrând astfel în lanţul de hrană. Unele tipuri de plastic elimină substanţe chimice toxice, precum bisphenol A, astfel ducând la otrǎvirea pǎsǎrilor şi a peştilor. 

Экологические катастрофы, вызванные человеком

# 05 Scurgerea de cianurǎ – Baia Mare

Dupǎ incidentul de la Chernobyl, scurgerea de cianurǎ de la Baia Mare (30 ianuarie 2000) este considerat cel mai mare dezastru ecologic din estul Europei. În noaptea de 30 ianuarie 2000, 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (100 de tone de cianuri) au fost deversate dintr-un lac de baraj din zonǎ, folosit de compania Esmeralda Exploration, pentru depozitarea cianurilor folosite la extracţia aurului.

Экологические катастрофы, вызванные человеком

# 06 Ceaṭa ucigaşǎ – Londra 1952

Mii de oameni au murit și o sută de mii s-au îmbolnăvit din cauza unei pǎturi de smog ce a acoperit Londra timp de 5 zile, ȋn anul 1952. Vremea rece, combinatǎ cu lipsa vântului şi poluanṭii din aer produşi de arderea cǎrbunelui, a dus la peste 4.000 de personae decedate. 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 26 februarie 2014 12:31
Vizualizări: 3762

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329