Dezastru ecologic: Marea Aral practic a disparut
Un adevarat dezastru ecologic se petrece in Kazahstan, acolo unde iresponsabilitatea autoritatilor a dus practic la disparitia lacului Aral, care acum 50 de ani era unul dintre cele mai mari ale lumii.
„Pentru prima oara in istoria moderna, bazinul estic al Marii Aral a secat complet”, a anuntat NASA.
La inceputul secolului trecut, Marea Aral avea 66.458 km2, fiind al patrulea lac (mare inchisa) ca marime din lume. Insa, incepand din anii 1960, suprafata ei scade cu o viteza uimitoare din cauza devierii fluviilor Amudaria si Sardaria pentru producerea bumbacului. In prezent, lacul a ajuns sa aiba in jur de 1500 km2.
In 2005, pentru a evita secarea Micului Aral, s-a construit un dig in Kazahstan, cu ajutorul Bancii Mondiale, insa partea de sud — numita initial Marele Aral — este in prezent doar o imensa intindere uscata. Expertii nu se asteapta ca lucrurile sa se imbunatateasca, marea urmand sa dispara total pana in 2020, potrivit opiniei lor.
Conform NASA, nivelul extrem de scazut al apei s-ar datora in parte schimbarilor climatice. Cum caderile de zapada din muntii din apropiere s-au redus, lacul aproape ca nu mai este alimentat cu apa. Insa principala cauza a acestei drame de mediu este fara indoiala agricultura masiva practicata de decenii intregi.
Secarea marii are consecinte directe asupra vietii din zona, lacul avand influenta asupra conditiilor meteorologice: iernile sunt acum mult mai reci, iar verile au devenit caniculare. In plus, s-au acumulat produse chimice agricole purtate de ape care au contaminat panza freatica.