Din agenda grădinarului
* Dacă pe stratul cu castraveți veți sădi floarea-soarelui, roada de castraveți va spori și vor rodi un timp mai îndelungat.
* Plantați mărul și vișinul mai departe unii de alții: rădăcinile lor acționează negativ.
* Dacă sub măr veți planta pelin sau vetrice, atunci acestea vor proteja mărul de dăunători. Și socul protejează grădina de dăunători.
* Dacă castraveții sînt atacați de afide, infuzați un pahar de cenușă cu apă clocotită, lăsați să se infuzeze cîteva ore, apoi diluați în cinci litri de apă și stropiți planta.
* Plantele cu frunze mari și rădăcina mică: ridichea, salata, catraveții, varza, dovleceii necesită multă apă.
* Infuzția de țigăncușe este un remediu excelent împotriva afidelor. Tăiați plantele în timpul înfloririi, uscați-le în umbră. Peste jumătate de căldare de țigăncușe uscate turnați o căldare de apă. Infuzați două zile, după care stropiți cu acest amestec plantele afectate, adăugînd săpun.
*Afidele, omida și gîndacii sînt distruse de infuzia și decoctul din tulpinele și rădăcinile delfiniumului. La o parte de plantă luați 10 părți de apă, infuzați două zile și stropiți plantele afectate.
* Fluturii de varză nu suportă mirosul de gălbenele și tulpinile de roșii. Ele nu se bagă pe straturile, unde cresc aceste pante între rîndurile de varză.
* Un alt remediu împotriva afidelor – păpădia. Luați 400 g de frunze de păpădie, turnați peste ele apă caldă. Lăsați să se infuzeze p zi, adăugați puțin săpun și stropiți.
* Busuiocul, plantat lîngă roșii le îmbunătățește gustul.
* Puteți scăpa de invazia omizilor în felul următor. Luați în părți egale ace de pin și de brad, mărunțiți-le prin mașina de tocat și împrăștiați-le pe frunzele de varză și solul din jurul plantelor.
* pentru a scăpa de brusturi, tăiați tulpinile lor la nivelul solului și presărați puțină sare.
* Chiar și într-o vară uscată, nu udați cartoful pînă la înflorire: toată puterea plantei va trece în frunze. Iar după înflorire, irigarea va fi tocmai potrivită: cartofii vor crește mai repede.
* Extractul de urzică este un îngrășămînt excelent, la fel ca și bălegarul. La o jumătate de căldare de urzică tăiată mărunt adăugați apă și țineți o săptămînă. Apoi diluați cu apă (1:10) și udați straturile.
* Florile de brumărele vor avea o culoare mai aprinsă, dacă veți îmbogăți solul cu cenușa. Desigur, solul trebuie să fie afînat, umed și îmbogățit cu bălegar.
* Acolo unde crește mălinul nu sînt muște. Dacă veți aduce în casă crenguțe de soc, puteți alunga gîndacii – ei nu suportă mirosul acestei plante.
* Pentru care usturoiul să se păstreze mai bine, ardeți la flacăra lumînării mustățile de la rădăcinile usturoiului.
* Gustul dulce al cartofului înghețat va dispărea, dacă îl veți ține 5-7 zile la temperatura camerei. Sau altfel: plasați cartofii curățați în apă rece, apoi în apă clocotită, unde în afară de sare, adăugați și o lingură de oțet.
* Pentru ca varza să nu să se înăcrească prea tare, puneți în ea o lingură din plop tremurător.