Dioxidul de sulf din fructele uscate poate fi îndepărtat cu ușurință
Cele mai multe fructe uscate prezente pe piața alimentară sînt prelucrate cu dioxid de sulf, care este etichetat pe ambalaje ca conservantul E220. Acest conservant împiedică dezvoltarea microorganismelor în fructele uscate, le permite să nu se întunece, într-un cuvînt – le dă un aspect apetisant și crește foarte mult durata de depozitare.
Cu toate acestea, dioxidul de sulf este un compus foarte toxic.
Și, deși există norme și concentrații extrem de admisibile asupra conținutului de dioxid de sulf în timpul prelucrării diferitelor produse, fiți de acord, am vrea foarte mult să evităm ajungerea acestuia în organismul nostru.
Îndepărtarea dioxidului de sulf din fructele uscate se bazează pe o bună solubilitate a acestei substanțe în apă. Este suficient să înmuiați fructele uscate în apă la temperatura camerei 30-60 min, schimbînd de mai multe ori apa. După aceea, fructele uscate pierd cea mai mare parte a E220 și pot fi deja consumate.
Puteți efectua un mic experiment de îndepărtare a conservantului E220 din punga cu fructe uscate, pe care producătorul a indicat sincer acest conservant în componența produsului.
Se pun fructele uscate într-o ceașcă, se toarnă deasupra apă de temperatura camerei și se lasă timp de 1 oră. Important: dizolvarea dioxidului scade odată cu creșterea temperaturii apei, deci nu utilizați apă caldă și cu atît mai mult fierbinte. În această oră, amestecați de mai multe ori fructele uscate în apă, pentru ca dioxidul să iasă mai bine.
O reacție calitativă la dioxid este reacția cu permanganatul de caliu - adică manganul obișnuit. Ca urmare a acestei reacții, are loc decolorarea soluției purpurii de permanganat de caliu.
Luați cîteva boabe de permanganat de caliu și dizolvați-le într-o cantitate mică de apă.
Acum adăugăm apă de la fructele uscate. Dacă în apă nu există dioxid de sulf, atunci nu se va întîmpla nimic. Dacă există dioxid de sulf în ea, atunci va exista o reacție cu decolorare a soluției purpurii.
Acest lucru dovedește că dioxidul de sulf a trecut în apa în care fructele uscate au fost înmuiate, formînd acid sulfuric și sulfați.
Dacă dioxidul a ieșit complet sau parțial, sau cît de mult a rămas în fructele uscate-nu se știe. Cu toate acestea, o mare parte din el totuși pleacă.
Sfat: înainte de consumare (îndeosebi pentru copii), înmuiați fructele uscate în apă la temperatura camerei și clătiți-le apoi în apă curgătoare.